A WikiLeaks-alapító szerint szexbotránnyal próbálták meg tőrbe csalni

Vágólapra másolva!
Julian Assange engedélye nélkül adta ki a WikiLeaks-alapító önéletrajzát egy kiadó. Assange hónapokkal korábban visszalépett a korábbi, több millió font értékben megkötött szerződéstől. A kötetet Assange "nemzedéke egyesítő alapművének" szánta, most azonban "tévedésektől hemzsegő vázlatnak" minősítette.
Vágólapra másolva!

Saját bevallása szerint senki ellen sem követett el szexuális erőszakot Julian Assange, a WikiLeaks alapítója, viszont egy nyugati hírszerzési kapcsolata a botrány előtt figyelmeztette, hogy az amerikai kormány egy kábítószer- vagy szexbotránnyal megpróbálhatja tőrbe csalni őt, derült ki a Canongate kiadó csütörtökön megjelentetett könyvéből.

A Julian Assange: az engedély nélkül kiadott önéletrajz című mű Andrew O'Hagan tollából származik a 40 éves aktivistával készített ötvenórányi interjúanyag alapján, és Assange kifejezett kérése ellenére jelent meg. A Canongate tavaly kifizette ugyan a könyv jogdíját, de Assange később megpróbált elállni a szerződéstől.

Az aktivista felháborodott a kiadó lépésén, amely szerinte "hasznot húz egy befejezetlen és tévedésektől hemzsegő vázlatból", és hangsúlyozta: nem ő a könyv szerzője, és lehetősége sem volt ellenőrizni az írást. A Canongate ugyanakkor kiemelte: Assange nem fizette vissza a neki utalt előleget, ezért döntött a 70 ezer szavas kézirat kiadása mellett, amely O'Hagan köréből került hozzá, de szigorúan csak olvasásra.

Assange korábban azt remélte, hogy könyve "nemzedékének egyesítő alapműve" lesz, de később a pere miatt nem tudott az írásra összpontosítani, és már csak azért dolgozott rajta, hogy fedezni tudja kiadásait és életben tarthassa a WikiLeakset. Az aktivista a Canongate-től 500 ezer, míg a Knopftól 800 ezer dollárt kapott. Utóbbi kiadó szerdán mégis úgy döntött, hogy nem jelenteti meg a könyvet.

A Guardian című brit lap blogja szerint a megjelentetett kötet nyilvánvalóan egy könyv részlete, a benne leírt történet véget ér az amerikai nagykövetségi táviratok tavaly novemberi nyilvánosságra hozatala, valamint Assange letartóztatása előtt. A történet középpontjában Assange Ausztráliában eltöltött gyerek- és fiatalkora van, a WikiLeaks indulása, valamint a szervezet kapcsolata a médiapartnerekkel, köztük a Guardiannel.

A 339 oldalas kötet csaknem harmadát a táviratok kiadását listázó függelék teszi ki.

A WikiLeaks az iraki és afganisztáni háborúból, valamint az amerikai diplomácia életéből szerzett titkos dokumentumokkal hívta fel magára a világ figyelmét. Assange jelenleg egy pártfogója kelet-angliai házában várja az ítéletet, amely dönt Svédországnak való kiadatásáról.

Az [origo] által eddig feldolgozott WikiLeaks-dokumentumokat itt olvashatja.