Kétszáz tonna ezüstöt találtak egy elsüllyedt brit hajóroncsban

Vágólapra másolva!
Részben magán-, részben pedig állami tulajdonúak azok az ezüstrudak és -érmék, amelyeket egy amerikai cég talált az Atlanti-óceán mélyén fekvő, még a második világháborúban elsüllyesztett hajóroncsban. A közel ötvenmilliárd forintot érő rakomány a valaha tengerben talált legnagyobb mennyiségű nemesfém.
Vágólapra másolva!

Közel 150 millió font az értéke annak a kétszáz tonna ezüstnek, amelyet az Atlanti-óceánban elsüllyedt egyik hajóroncson fedeztek fel. Ez a legnagyobb nemesfém zsákmány, amelyet valaha a tengerben találtak - írja a BBC csatorna online oldala. A brit teherhajó roncsát - amelyet még 1941-ben süllyesztett el egy német tengeralattjáró -, a Tengeri Odüsszeia nevű amerikai cég találta meg. A hajó Indiából tartott hazafelé Nagy-Britanniába, amikor a viharos időben kifogyott az üzemanyagból, ezért a Galway kikötő irányába próbált haladni, menet közben azonban észrevette és elsüllyesztette egy német tengeralattjáró. A hajó legénységének három tagja két héttel később egy mentőcsónakon elérte az Írországhoz tartozó Cornish partjait, ketten azonban a partra jutáskor életüket vesztették. A brit közlekedési minisztériummal kötött szerződés alapján a kincs nyolcvan százalékát visszaadják a brit államnak.

A roncsot idén nyáron találták meg közel ötezer méter mélyen az Atlanti-óceánban, háromszáz mérföldre az ír partoktól, de csak a múlt héten lett biztos, hogy pontosan melyik hajóról is van szó. A hajón talált hétmillió uncia ezüst részben magán-, részben állami vagyon: a Lloyd biztosítási társaság archív irataiból próbálják kideríteni a tulajdonosokat. Az Odüsszeia elnöke, Mark Gordon azt nyilatkozta, a birtokukban levő dokumentumok szerint az érmék egy része 2,5 százalék aranyat is tartalmazhat.

"Elvégeztük a projekt első szakaszát, meghatároztuk a roncs helyét, és azonosítottuk. Most keményen dolgozunk a felhozatal megtervezésén" - fogalmazott a cég egyik vezetője, Andrew Craig. Mivel a hajó a tengerfenéken nem borult oldalára, és a rakomány is könnyen megközelíthető, várhatóan az ezüstöt távirányítású robotokkal hozzák majd a felszínre. A munkálatokat a legkorábban 2012 tavaszán kezdhetik meg.