ENSZ-közgyűlés: Kivonultak a nyugati diplomaták az iráni elnök beszéde alatt

Vágólapra másolva!
A diplomaták nem először tüntettek kivonulással Mahmúd Ahmadinezsád beszéde ellen. Az iráni elnök ismét az Egyesült Államokat vádolta meg a 2001. szeptember 11-i terrortámadások megszervezésével, nem szólt viszont sem az arab forrongásokról, sem a teheráni atomprogramról.
Vágólapra másolva!

Kivonultak a nyugati - köztük a magyar - diplomaták az ENSZ-közgyűlés ülésterméből Mahmúd Ahmadinezsád beszéde alatt, amikor az iráni elnök azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy az Irak és az Afganisztán elleni támadás ürügyéül használta fel a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat. A magyar diplomaták az Európai Unió előzetesen egyeztetett álláspontja alapján vonultak ki. Az uniós diplomaták, a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan elhatározták, hogy a távollétükkel tüntetnek, ha Ahmadinezsád ismét Washingtont vádolja meg a tíz évvel ezelőtti terrortámadások megszervezésével, tagadja Izrael állam létjogosultságát vagy a holokausztot.

Az ENSZ-közgyűlés központi témájává nőtt palesztin kérdést csak futólag említette az iráni elnök, és nem kommentálta a Palesztin Hatóság tervét az állami státus kérelmezésére az ENSZ Biztonsági Tanácsától. Ahmadinezsád nem szólt beszédében az arab forrongásokról sem, és nem beszélt a teheráni atomprogramról sem.

Az iráni elnök ellen egyébként nemcsak uniós diplomaták tüntettek, többen az ENSZ székháza mellett gyűltek össze, hogy tiltakozzanak Ahmadinezsád politikája és beszéde ellen.