Naponta átlagosan ötven magyar roma érkezik Kanadába

Vágólapra másolva!
Erősítésre volt szüksége a torontói repülőtér munkatársainak, hogy fel tudják dolgozni a Magyarországról érkező romák menekültkérelmeit - írta egy helyi lap. A vízumkényszer 2008-as megszüntetése óta több mint hétezer magyar állampolgár kért menedékjogot Kanadában. Ha nem kapnak menekültstátuszt, inkább illegálisan maradnak.
Vágólapra másolva!

Naponta átlagosan mintegy ötven magyar roma érkezik Kanadába, a torontói Pearson nemzetközi repülőtérre, és kér menedékjogot, leterhelve ezzel a reptéri személyzetet - írta a Sun News című kanadai napilap internetes oldala. A kanadai bevándorlásügyi tisztségviselők szerint a Magyarországról érkező roma családok arra hivatkozva folyamodnak menekültstátuszért, hogy hazájukban üldözik őket a "szkinhedek vagy a neonácik". Teljes családok, csecsemőktől a nagyszülőkig érkeznek a repülőgépekkel - írja a lap.

Múlt héten egyik éjjel rekordszámú, összesen 110 menedékkérelmet nyújtottak be a torontói hatóságoknak. Egy illetékes elmondta, hogy a végén már kénytelenek voltak erősítést hívni a rengeteg kérelem feldolgozásához, hogy a romákat aztán továbbküldhessék a fogadóközpontokba vagy már kint élő hozzátartozóikhoz. A hatóságok aggódnak az egészségügyi ellátórendszer terhelése miatt is, mivel a kérelmezők közül többen egészségi problémákkal küzdenek.

Kanada 2008. március 1-jével ismét megszüntette a vízumkényszert Magyarországgal szemben (korábban, 1994 és 2001 között volt már vízummentesség), ami után nagyobb menekülthullám indult el. Az elmúlt három évben több mint hétezer magyar állampolgár kért menedékjogot az észak-amerikai országban. A kérelmek 23 százaléka pozitív elbírálásban részesült. A kanadai határvédelmi hivatal egyik tisztségviselője ugyanakkor elmondta, sok roma, még ha nem is kap menekültstátuszt, inkább illegálisan Kanadában marad, semmint hagyja azt, hogy visszatoloncolják Magyarországra.

Richard Kurland bevándorlási ügyekkel foglalkozó ügyvéd elmondta, a romáknak nem Kanada az egyetlen menekülési útvonal, hiszen bármely európai uniós országba visszamehetnek, kérhetnek menekültstátuszt és dolgozhatnak legálisan. Gina Csanyi-Roban, a torontói Roma Közösségi Központ vezetője kedden közölte, hogy a város fogadóközpontjai megteltek, és az újonnan érkezetteket egyéb szálláshelyekre tudják csak irányítani. A roma központ vezetője szerint az nem oldja meg a problémát, ha esetleg Kanada ismét vízumkényszert vezet be Magyarországgal szemben. Gina Csanyi-Roban nehezményezte azt is, hogy a kanadai kormány hallgat az ügyben.

Az ottawai magyar nagykövetség illetékese a lapértesülésre reagálva a távirati irodának elmondta, hogy a kanadai hatóságok hivatalosan nem keresték meg őket az ügyben. Helyes Imre, a nagykövetség vezető konzulja korábban azt mondta, hogy 2010-ben 1178 magyar állampolgár folyamodott menekültstátuszért, de végül 91,5 százalékuk visszavonta kérelmét vagy nem vitte végig az eljárást, és a hatóságok megkeresésére sem reagált. Ez jelentheti azt is, hogy időközben hazatért, vagy azt is, hogy illegális bevándorlóvá vált. A benyújtott kérelmek mindössze két százalékát fogadták el, hat százalékot pedig elutasítottak. Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője szeptemberben azt mondta, hogy hozzávetőleg hétezer magyar állampolgár adhatott be kérelmet a kanadai hatóságokhoz a vízumkötelezettség eltörlése óta eltelt három és fél évben.