Megszavazták az olasz megszorításokat, közeleg Berlusconi távozása

Vágólapra másolva!
Megnyílt az út Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök távozása előtt, miután a parlament alsóháza is elfogadta a piacok megnyugtatása érdekében összerakott megszorítási csomagot. Várhatóan szakértői kormány alakul Berlusconi lemondása után, amely még szombat este megtörténhet. A kormányfő közelgő távozását ezrek ünneplik Rómában.
Vágólapra másolva!

Az olasz parlament alsóháza szombat délután megszavazta azt a megszorító csomagot, amellyel el akarják oszlatni az olasz gazdaság állapotát övező nemzetközi aggodalmakat. A brit Daily Telegraph szerint 380 képviselő szavazott a megszorító csomag mellett, és csak 26 ellene az olasz parlament alsóházában. A felsőház, a szenátus már pénteken rábólintott a csomagra. A döntés megnyitja az utat Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök távozása előtt.

Berlusconi szerdán jelezte, hogy tizenhét év után távozik a hatalomból, és nem is próbál visszatérni, miután kormánya elveszítette többségét a törvényhozásban. Az akkor meghirdetett menetrend szerint a kormányfő a stabilizációs csomag elfogadása után hagyja ott hivatalát. Pontos dátum nem volt kijelölve, de a szombati szavazás után várható, hogy hamarosan megtörténik a váltás.

A jelenlegi olasz kormány hamarosan megtartja utolsó ülését, ezután pedig Berlusconi várhatóan elmegy Giorgio Napolitano államfőhöz, és benyújtja a lemondását. A parlamenti ülés alatt tüntetők gyűltek össze az épület környékén, és Berlusconi lemondását követelték. Ezrek gyűltek össze Berlusconi rezidenciája, a Grazioli-palota előtt is, hogy ott ünnepeljék a miniszterelnök közelgő távozását.

Berlusconi lemondása után az államfő kezében lesz az ország jövőjének sorsa. Az államfőnek a kormány lemondása esetén egyeztetnie kell a parlamenti pártok vezetőivel, és ez után kérhet fel új miniszterelnököt a kormányalakításra.

A BBC szerint várhatóan szakértői kormány fog alakulni Mario Monti korábbi európai uniós biztos vezetésével. A 68 éves, nagy tiszteletnek örvendő közgazdász professzor jelenleg a milánói Bocconi Egyetem rektora. A közelmúltban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy újságcikkek tömkelegében kritizálta Berlusconit, és átfogó reformokat javasolt az olasz gazdaság megújítására.

A Daily Telegraph szerint a szakértői kormány még vasárnap, de legkésőbb hétfőn megalakul, de míg korábban teljesen biztosnak látszott, a hétvégén már nem olyan egyértelmű, hogy Monti lehet a miniszterelnök. A közgazdász mellett címoldali vezércikkben állt ki a Corriere della Sera olasz napilap, és közös nyilatkozatban szólította fel az államfőt az ő miniszterelnöki felkérésére az ország összes nagyobb szakszervezete, és az üzleti világ legbefolyásosabb alakjai. Pénteken megjelent a parlament ülésén, ahol nagy örömmel fogadták, ugyanakkor több politikus ellenzi a jelölését.

Forrás: AFP/Fillipo Monteforte
Ezrek örülnek az utcákon Berlusconi távozásának

Berlusconi pártja, a PPL több befolyásos személyisége és a vele koalícióban álló Északi Liga is Monti miniszterelnöki felkérése ellen van a Daily Telegraph szerint. A következő miniszterelnök személye körülötti vita pénteken odáig fajult, hogy a jelenlegi kormány két minisztere, Franco Frattini és Ignazio La Russa - akik közül az előbbi Monti támogatója - fasisztának, illetve kommunistának nevezték egymást.

A brit lap szerint Monti mellett egyre gyakrabban felmerül két másik lehetséges jelölt: Angelino Alfano, Berlusconi egykori igazságügyi minisztere, és Lamberto Dini, az olasz nagybank korábbi tisztségviselője, aki a kilencvenes évek politikai válságai közepette egyszer már vezetett szakértői kormányt.

Az elfogadott megszorító csomagnak része a forgalmi adó növelése, a nyugdíjkorhatár felemelése, valamint különböző állami vagyonelemek eladása. Az EU-ban ötödik, a világon pedig kilencedik legnagyobb olasz gazdaság egyre súlyosabb helyzetben van. Ezért Olaszországra hatalmas nyomás nehezedett az utóbbi hetekben, miután rekordmagasságba emelkedett az olasz állampapírok hozama. Ez azt jelentette, hogy Olaszország csak olyan drágán tudott hitelhez jutni, amely már veszélyeztette pénzügyi stabilitását, és alig tudja finanszírozni hatalmas, közel 1,5 milliárd eurós államadósságát.