Figyelmezteti dolgozóit az amerikai külügy a WikiLeaks-iratok miatt

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormányzat embereket helyeztet át, valamint több száz diplomáciai dolgozót, üzletembert és aktivistát figyelmeztet amiatt, hogy a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok alapján azonosíthatóak. Közben a líbiai amerikai nagykövetet visszahívták Washingtonba, ami arra utal, hogy ő lehet az első áldozata a kiszivárogtatásnak.
Vágólapra másolva!

A Guardian szerint az amerikai külügyi kormányzat áthelyeztetett több diplomáciai dolgozóját, akik beazonosíthatók a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok alapján és több száz másikat figyelmeztettek a biztonságukra leselkedő veszélyek miatt. Arról nem tud a lap, hogy bárkinek bántódása esett volna a nyilvánosságra került iratok miatt.

A lap azt írta, hogy felállt egy kormányzati csapat azzal a feladattal, hogy figyelmeztessen hivatalnokokat, üzletembereket és emberjogi aktivistákat, akik beazonosíthatók a több mint 250 ezer kiszivárgott diplomáciai iratból.

Az Independent szerint bár az amerikai hivatalos kommunikáció általánosságban beszélt eddig arról, hogy a kiszivárogtatások komoly károkat okozhattak a diplomácia kapcsolatokban, konkrét folyományról eddig nem lehetett tudni.

Gene Cretz, aki Tripoliban teljesített szolgálatot amerikai nagykövetként, lehet az első konkrét áldozata a WikiLeaks kiszivárogtató honlap tevékenységének. A nagykövetet az amerikai külügyminisztérium visszahívta Washingtonba konzultációra, és azután nem engedte vissza állomáshelyére. Líbia nyíltan nem követelte a nagykövet elmozdítását, de jelezte aggodalmát Cretz levele miatt, amely Kadafi személyes szokásait ismerteti.

A nagykövet 2009 szeptemberében írt egy levelet Washingtonba azt megelőzően, hogy a líbiai diktátor New Yorkba érkezett az ENSZ éves közgyűlésére. A levél címe ez volt: "Pillantás Kadafi líbiai vezető különcségeire." Ebben megemlítette, hogy a diktátor nem kedveli a nyílt víz fölötti repülést és a hotelek sokadik emeleti szállásait, de imádja a flamencót.