Igazat ad a haiti zavargóknak a behívott ellenőrök jelentése

Vágólapra másolva!
Jogosan vádolták csalással a kormányt a haiti tüntetők, akik decemberben véres zavargásokat robbantottak ki az elnökválasztás kihirdetett eredményei miatt - derül ki az országba behívott nemzetközi ellenőrök jelentéséből. A szakértők állítólag bizonyítékot találtak rá, hogy a kormánypárti elnökjelölt érvénytelen szavazatokkal előzte meg popénekes vetélytársát, ezért a választási eredményeket meg kell fordítani. Ha Haiti vezetői elfogadják a jelentést, a zavargók üdvöskéje indulhat az elnöki címért a második fordulóban, a jelenlegi elnök embere pedig elbukik.
Vágólapra másolva!

Valóban hatalmas csalások jellemezték a haiti elnökválasztást, ezért meg kell változtatni a szavazás eredményét - áll a karibi országba hívott nemzetközi választási ellenőrök jelentésében az AP hírügynökség szerint. Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) által készített jelentés, amelyet az AP tudósítója is megtekintett, azt javasolja, hogy jusson be a második fordulóba az eredmények alapján vesztes jelölt, a népszerű Michel Martelly popénekes, a jelenlegi elnök által támogatott Jude Celestin pedig lépjen vissza - írja a BBC.

Az OAS 10 szakértőjét azután hívták Haitire, hogy az elnökválasztás november 28-án tartott első fordulója tömegtüntetéseket váltott ki. A fordulóból csak két jelölt juthatott tovább, akik közül az első tiszta többséggel egy korábbi elnök felesége lett. A második helyen szinte holtversenyben végzett a popsztár Martelly, valamint a kormány jelöltje, Celestin, akik közül az előzetes eredmények szerint végül csupán néhány ezer szavazattal a kormánypárti Celestin jutott tovább. Martelly hívei a bejelentés után csalást kiáltva, csatatérré változtatták a főváros, Port-au-Prince utcáit, a tüntetők összecsaptak az ENSZ békefenntartóival is, a zavargásokban legalább 5 ember meghalt (a zavargásokról szóló beszámolónkat itt olvashatja).

Az OAS szakértői ezután újra áttekintették a szavazás eredményeit, és bizonyítékot találtak a csalásra - írja a BBC az AP-re és diplomáciai forrásokra hivatkozva. A csalás a szakértők szerint nem akkora mértékű, hogy a választást meg kelljen ismételni, vagy teljesen újra kelljen számolni. "Statisztikai elemzéssel" azonban a szakértők arra jutottak, hogy a december 7-én kihirdetett előzetes eredmény nem valós, inkább a kiesett Martelly lett második helyezett hajszálnyi többséggel, és neki kell a második fordulóba jutnia.

A jelentést a BBC szerint hamarosan be fogják mutatni Rene Preval leköszönő elnöknek, aki Celestint támogatja. Az elnöknek jóvá kell hagynia a nemzetközi szakértők megállapításait, amivel saját jelöltjét ejtené ki a versenyből: ha ezt megteszi, a BBC által idézett helyi tudósítók szerint könnyen újra zavargások törhetnek ki Haitin, de ezúttal a kormánypárti jelölt híveinek csalódottsága miatt.

Az elnökválasztás második fordulóját eredetileg január 16-án akarták megtartani, de az a szavazás körüli zavarok miatt várhatóan februárra csúszik. Az elnökválasztás győztesének nem lesz könnyű dolga, hiszen rá vár majd a feladat, hogy újjáépítse az egy évvel ezelőtti pusztító földrengés, a kolerajárvány és a zavargások által megtépázott országot.