Politikai menedéket kapott Csehországban a volt ukrán miniszter

Vágólapra másolva!
A cseh közszolgálati televízió híre szerint politkai menedéket kapott Csehországban Bohdan Danilisin volt ukrán gazdasági miniszter. A politikust hivatali visszaéléssel gyanúsítják. Október 18-a óta van előzetes letartóztatásban.
Vágólapra másolva!

Politikai menedéket kapott Csehországban a volt ukrán gazdasági miniszter - közölte csütörtökön a helyi közszolgálati televízió. A hírt a cseh belügyminisztérium is megerősítette. Bohdan Danilisint nemzetközi elfogatóparancs alapján október 18-án tartóztatta le a cseh rendőrség, azóta előzetesben van.

A politikust hivatali visszaéléssel gyanúsítják hazájában. Állítólag manipulálta az állami megrendeléseket és a közbeszerzési eljárások során 1,8 millió eurós kárt okozott az ukrán védelmi minisztériumnak. Danilisin tagadja az ellene felhozott vádakat. A jelenlegi ukrán ellenzék szerint az ügy hátterében politikai összeesküvés áll.

Danilisin 2007 vége és 2010 eleje között Julija Timosenko kormányának minisztere volt. Akkor kezdődött ellene eljárás, miután Timosenko elvesztette a januári elnökválasztást Viktor Janukoviccsal szemben. Ő a legmagasabb rangú a Timosenko vezette előző kijevi kormány azon tisztségviselői közül, akik ellen bűnvádi eljárás indult.