A dioxinbotrány miatt szigorít a takarmány-előállításon Németország

Vágólapra másolva!
Szigorítják Németországban a takarmánykeverő cégek működésének engedélyezését és a termékek ellenőrzését a dioxinbotrány miatt. A kormány mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi minisztere tízpontos akciótervet készített.
Vágólapra másolva!

Felelősségbiztosítási rendszert, szigorúbb követelményeket és ellenőrzési rendszert tartalmaz a takarmánykészítőkre a német kormány új akcióterve, amelyet a dioxinbotrány miatt dolgoztak ki. Ilse Aigner mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter tervezete a jövő héten kerül a kabinet elé, az anyag szerint az eddiginél szigorúbb kritériumokat kell teljesítenie annak a cégnek, amely állati takarmányt akar előállítani, szigorúan el kell választania a műszaki felhasználásra és a takarmányozási célra készült zsírok technológiáját. A cégek ellenőrzése is gyakoribb lesz a jövőben, ráadásul felelősségbiztosítást kell kötniük az esetleges szennyeződések okozta károk fedezésére. A terv szerint a magasabb károsanyag-értékeket haladéktalanul közzé kell tenni az interneten.

A dioxinbotrány az után pattant ki, hogy egy észak-németországi takarmányüzemből 11 német tartomány állattenyésztő telepére került dioxinnal fertőzött táp, összesen mintegy 150 ezer tonna. A takarmányban a megengedettnél 78-szor több dioxint mutattak ki. Óvintézkedésként 4709 gazdaságot ideiglenesen bezárattak. A gyanús tojásokból külföldre is került, de a csütörtöki vizsgálat szerint a magyar boltokba nem jutott a dioxinnal szennyezett tojásokból, és a húsok vizsgálata is negatív lett.

Németországban a pénteki adatok szerint az eddig megvizsgált tojásminták egynegyede volt dioxinnal szennyezett. A bevizsgált 33 sertéshúsminta közül viszont csupán egyben találtak határértéket meghaladó mennyiségű dioxint, egy mintában pedig a határértéket megközelítő szintet.