Banktitoksértésért ítélték el a WikiLeaks egyik informátorát

Vágólapra másolva!
Elmarasztalta a zürichi bíróság Rudolf Elmert, aki svájci banktitkot sértett meg. Elmer a kiszivárogott információkat közlő WikiLeaks oldal egyik informátora is, de a felfüggesztett büntetést nem ezért kapta.
Vágólapra másolva!

Rudolf Elmert, aki a Julius Bar Group bankára volt korábban, a zürichi bíróság a svájci törvények szerinti banktitok megsértéséért 7200 frankra büntette, büntetését azonban két évre felfüggesztette - írta a Business Week.

A bankár információkat adott ki ügyfelekről, akik között állítólag üzletemberek és politikusok is megtalálhatók. A mintegy 2000 ügyfelet érintő adatokat a héten Julian Assange-nek, a WikiLeaks alapítójának is átadta, s azt állítja, hogy a lebuktatandó ügyfelek offshore számlákon keresztül kerülték el az adózást. Elmer a svájci adóhatóságnak is átadta az adatokat, még a WikiLeaks előtt, 2004-ben, a pénzbüntetést ezért rótta ki a bíróság.

"Sem hős, sem áruló nem vagyok" - mondta Elmer, aki elismerte, hogy hibákat követett el. Állítása szerint nem bosszúból tette, csak önvédelemből. A bankár 2002 decemberéig tizenöt évig dolgozott a svájci bank kajmán-szigeteki fiókjánál.

Julian Assange azt mondta, hogy az információkat heteken belül nyilvánosságra hozzák, amint ellenőrzik őket.