Francia túszok kivégzésével fenyegetőzik egy felvételen bin Laden

Vágólapra másolva!
Francia túszok kivégzésével fenyegette meg Franciaországot az al-Kaida egy pénteken nyilvánosságra hozott hangfelvételen, amelyen állítólag Oszama bin Laden, a szervezet vezetője beszél. A felvételen hallható hang azt mondja, hogy csak akkor engedik el a túszokat, ha Franciaország kivonul Afganisztánból.
Vágólapra másolva!

Ismét hangfelvételen fenyegette meg Franciaországot az al-Kaida - írja az al-Dzsazíra arab hírtelevízió internetes kiadása. A tévé szerint a felvételen Oszama bin Laden, a szervezet vezetője hallható, aki francia túszok kivégzését helyezte kilátásba, ha Franciaország nem vonja ki a csapatait Afganisztánból.

A felvételen beszélő férfi azt mondja, hogy Franciaország csúnyán megfizet az Afganisztánban és "más muszlim földeken" tanúsított magatartásáért. "Amikor Nicolas Sarkozy elnök úgy döntött, hogy nem vonja ki a csapatait Afganisztánból, azzal gyakorlatilag jóváhagyta a francia túszok kivégzését - mondja a hang az al-Dzsazíra által pénteken bemutatott felvételen. "Megismételjük a korábbi üzenetünket: a testvéreink kezében lévő túszok kiszabadulása attól függ, hogy a katonáitok elhagyják-e az országunkat" - teszi hozzá.

A bin Ladenként azonosított férfi azokra a franciákra utal, akiket Nigerben rabolt el az al-Kaida észak-afrikai szárnya (AQIM) még szeptemberben. Az öt túsz mellett két további francia állampolgár van iszlamista szélsőségesek fogságában Afganisztánban: a két újságírót, Stéphane Taponiert és Hervé Ghesquiere-t Kabultól keletre rabolták el 2009 decemberében. A tálibok tavaly áprilisban küldtek róluk egy videofelvételt, majd legutóbb december 28-án egy novemberi videót, amelyen a franciák nagyon lesoványodva láthatók. Egy nyolcadik franciát Szomáliában raboltak el a fegyveresek még korábban.

A hangfelvételre reagálva a francia külügyminisztérium pénteken közölte, hogy Franciaország eltökélten folytatja afganisztáni küldetését. A minisztérium szóvivője hozzátette, hogy az üzenet valódiságának ellenőrzése még folyik.

Az AQIM tavaly júliusban kivégzett egy 78 éves franciát, amikor kommandósok sikertelenül próbálták kiszabadítani a fogságukból. A múlt héten további két francia állampolgár holttestét találták meg Nigerben, akiket szintén az iszlamisták fogságából próbáltak kiszabadítani.

Az al-Dzsazíra által közölt felvétel hitelességét egyelőre a tévé sem igazolta, az arab hírtelevízió csak azt írja, hogy a beszélő "úgy hangzik, mint Oszama bin Laden". Az al-Kaida vezetője legutóbb tavaly októberben üzent a franciáknak, akkor a burka franciaországi betiltása miatt fenyegetőzött. Bin Laden egyesek szerint a Pakisztán és Afganisztán határán található törzsi területeken bujkál, más elméletek szerint azonban már régen halott, és különböző szélsőséges vezetők készítenek üzeneteket a nevében.