Orbán szerint az arab világban szeretik a magyarokat

Vágólapra másolva!
A magyar-arab kapcsolatokról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel Kairóban. A kormányfő azt mondta, hogy az arab világ olyan sarka a földgolyónak, ahol szeretik a magyarokat, hozzátéve, hogy ennek gyökere a kommunista idők nagy fejlesztéseihez nyúlik vissza. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a magyarok Egyiptomban acélt gyártanak majd.
Vágólapra másolva!

A magyar-arab kapcsolatok újjáépítéséről és a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködésről is tárgyalt egymással hétfőn Kairóban Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Az egyiptomi látogatáson tartózkodó magyar kormányfő a találkozó után magyar újságírók előtt - utalva Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök korábbi nyilatkozatára - azt mondta: Magyarország néhány évvel ezelőtt elveszítette az arab világ jóindulatát, amikor "idétlen megjegyzésekkel a terrorizmus és az iszlám közé egyenlőségjelet tettünk". Azóta dolgozik a magyar diplomácia azon - folytatta -, hogy Magyarország visszaszerezze a jó kapcsolatok lehetőségét a térségben, és miniszterelnökként az EU-elnökség átvétele után ezért tette éppen Kairóban az első olyan látogatását, amely az Európai Unión kívül van.

A kormányfő úgy fogyalmazott: az arab világ olyan sarka a földgolyónak, ahol a magyaroknak kifejezetten jó híre van. Ez nem mondható el a Föld mindegyik sarkáról, "itt azonban szeretnek bennünket" - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy ez még a kommunista időkre nyúlik vissza, amikor magyarországi nagy cégek komoly fejlesztéseket hajtottak végre Egyiptomban és más arab országokban. Emellett az egyiptomi értelmiség soraiban is található több száz olyan szakember, aki Magyarországon szerezte meg a diplomáját, vagyis "személyes kapcsolatban is állnak velünk" - hívta fel a figyelmet.

Forrás: REUTERS
Forrás: REUTERS

A Mubarakkal folytatott megbeszélésről Orbán Viktor úgy fogalmazott: "A jövőről tárgyaltunk, az elnök optimista".

Orbán Viktor úgy látja, Egyiptom kulcsszerepet játszik a térség stabilitásában. Elmondta, hogy az EU soros elnökeként Magyarország, majd az őt követő Lengyelország sokat tehet az EU és az arab világ kapcsolatainak erősítésében, ugyanis "valahogy a közép-európaiak jobban megtalálják a hangot Egyiptomban az arabokkal, mint a nagy államok képviselői".

Egyiptomi hivatalos látogatásával kapcsolatban Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy programja során két gyárat is felavat, az egyik egy orvosi műszereket gyártó üzem, a másik pedig - "nem csalás, nem ámítás" - egy acélcég. "Mi, magyarok itt acélt fogunk előállítani. Remélem, egyszer majd otthon is megújul a magyar acélgyártás, nem csak itt, Egyiptomban" - tette hozzá.