Hazatér Egyiptomba az ellenzék egyik vezéralakja

Vágólapra másolva!
A több napja tartó kairói kormányellenes tüntetések nyomán hazatér Egyiptomba az ottani ellenzék egyik vezéralakjaként számon tartott Mohammed el-Baradei.
Vágólapra másolva!

Csütörtök este visszatér Egyiptomba és részt vesz a pénteki demonstrációkban az egyiptomi ellenzék egyik vezéralakjaként számon tartott, Nobel-békedíjas politikus, Mohammed el-Baradei. "Szerintem holnap egész Egyiptomban hatalmas tüntetések lesznek, és én is ott leszek a demonstrálókkal" - jelentette ki el-Baradei, békés tiltakozásra szólítva fel az elégedetlenkedőket. Azt is hozzátette, Hoszni Mubarak "30 évig szolgálta az országot, most már itt az ideje, hogy visszavonuljon".

El-Baradei mostanáig az osztrák fővárosban élt, az utóbbi időben azonban külföldről is sokat hallatta hangját, élesen bírálta a Mubarak-rendszert, és politikai reformokat, illetve változásokat követelt. A politikus a közelmúltban egy interjúban megerősítette, hogy kész színre lépni az egyiptomi politikában, de egyelőre nem jelentette be, hogy indul az elnökválasztáson. Sokan úgy tekintik őt, mint a közel harminc éve hivatalban lévő, 82 esztendős Hoszni Mubarak esélyes kihívóját az idei elnökválasztáson. A korábbi hírek arról szóltak, hogy Mubarak a fiára készül átörökíteni a hatalmat, az utóbbi időben azonban felerősödtek azok a nézetek, amelyek szerint mégiscsak harcba száll egy újabb mandátumért.

Mohammed el-Baradei 2005-ben az atomenergia katonai célú felhasználásának megakadályozását célzó erőfeszítéséért kapta meg a Nobel-békedíjat.