Az al-Kaida is megerősítette Oszama bin Laden halálhírét

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida megerősítette vezére, Oszama bin Laden halálhírét egy iszlamista fórumokat figyelő amerikai hírügynökség szerint. Pakisztáni lapértesülés szerint lerombolják azt az épületet, ahol Bin Laden évekig bujkált.
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet közleményben megerősítette, hogy vezére, Oszama bin Laden meghalt - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió az iszlamista internetes fórumokat figyelő SITE amerikai szolgálatra hivatkozva. Az al-Kaida - az NBC Actionnews hírszolgálata által idézett közleményében - megtorlást helyezett kilátásba, és azt üzente az amerikaiaknak, hogy "a boldogságuk szomorúsággá fog változni". A terroristahálózat tudatta, hogy nem hagy fel a fegyveres küzdelemmel, és azt hangoztatta, hogy "Bin Laden vére értékesebb számára és minden muzulmán számára annál, hogy feleslegesen pazarolják".

A bejelentés után a terrorszervezet várhatóan megnevezi új vezetőjét. Jelenleg Bin Laden helyettese, al-Zavari az al-Kaida legjelentősebb személyisége, és a hírek szerint szívesen irányítaná a hálózatot. A május harmadikán kelt és most nyilvánosságra hozott közlemény az al-Kaida első megnyilvánulása vezérének halála óta.

Közben egy pakisztáni újság azt írja, hogy le fogják rombolni azt az épületet, ahol Oszama bin Laden terroristavezér éveken át rejtőzködött. A News című lap hírszerzési forrásokra hivatkozva közölte pénteken a hírt. E források szerint azt akarják megelőzni, hogy a ház a dzsihádisták "szent helyévé" váljék. A háromszintes épületet az amerikai kommandós akció után a pakisztáni hadsereg elkobozta, és illetékteleneket nem enged be.

A The Washington Post értesülése szerint Oszama bin Ladent szobája ajtajában pillantották meg először a kommandósok: a terrorista vezér visszafordult és szobájába hátrált, mielőtt kétszer - a fején és a mellkasán - meglőtték. Az amerikai kommandósok később egy AK 47-est és egy pisztolyt találtak Bin Laden szobájában - írta a lap. Egy névtelenül nyilatkozó kormánytisztviselő úgy fogalmazott, hogy a terroristavezér "visszavonulóban volt", amit az ellenállás jelének tekintettek a katonák.

Franciaország az al-Kaida kettes számú célpontja az Egyesült Államok után, de a terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden megölése óta Párizs nem kapott külön fenyegetéseket - mondta a francia titkosszolgálatok vezetője, Bernard Squarcini a Le Monde francia napilapnak. "A fő veszély Franciaország számára az al-Kaida észak-afrikai szárnya, a földrajzi közelség, a gyarmatosító múlt miatt, valamint amiatt, hogy a franciaországi és az észak-afrikai emberek közti családi kapcsolatok következtében is folyamatos a jövés-menés" - mondta Squarcini.

A titkosszolgálati vezető azt is elmondta, hogy az al-Kaida és és észak-afrikai szárnyának közleményei egy ideje egyre inkább Franciaországot vették célba. "Az Egyesült Államok az egyes számú, Franciaország pedig a kettes számú célpont" - hangsúlyozta a titkosszolgálati vezető.