Távozik az USA közel-keleti különmegbízottja

Richard Holbrooke Barack Obama George Mitchell
Vágólapra másolva!
Két év után, az arab világban zajló folyamatok döntő időszakában lemondott posztjáról George Mitchell, az Obama-kormányzat közel-keleti megbízottja.
Vágólapra másolva!

Magasrangú amerikai forrására hivatkozva a CNN amerikai hírtelevízió közölte, hogy távozik posztjáról George Mitchell, Obama-kormány közel-keleti különmegbízottja. A korábbi Maine állambeli szenátor, kiemelkedő amerikai diplomata két éven át mérsékelt sikerrel próbálkozott tárgyalóasztalhoz ültetni az izraelieket és a palesztinokat.

A 77 éves volt szenátor, aki közvetítőként kulcsszerepet játszott az észak-írországi békemegállapodás kidolgozásában, személyes okokkal indokolta döntését. Mitchell egyébként az elsők között volt, akiket Obama elnöki beiktatása után kinevezett.

A CNN amerikai hírtévé szerint Barack Obama amerikai elnök jövő csütörtökön, a washingtoni külügyminisztériumban tervezi ismertetni az Egyesült Államok új stratégiáját a megváltozott Közel-Keleten - egy nappal azt megelőzően, hogy a Fehér Házban fogadja Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.