Ígéretük ellenére a tömegbe lőttek a szíriai kormányerők

Vágólapra másolva!
Legalább hat ember életét vesztette Szíriában péntek este, amikor több településen is a tüntető tömegbe lőttek a biztonsági erők. Korábban az elnök egyik tanácsadója azt mondta, parancsba adták a kormány fegyvereseinek, hogy nem lőhetnek.
Vágólapra másolva!

Az eddigi adatok szerint hat embert megöltek a pénteki nagymise után Szíriában, miután több ezer ember tüntetett a kormány ellen szerte Szíriában - írja a BBC emberi jogi aktivisták közlésére hivatkozva.

Homszban, az ország harmadik legnagyobb városában hárman akkor vesztették életüket, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre. Ketten a főváros, Damaszkusz egyik külvárosában haltak meg, míg egy ember Deraa közelében. A szemtanúk szerint többen megsebesültek.
"Eleinte csak a levegőbe lőttek, de mivel az emberek folytatták, a tömegbe lőttek" - mondta egy szemtanú a Homszban lezajlott eseményekről az AP-nek. A BBC szerint többeket letartóztattak, és volt, ahol könnygázzal oszlatták a tömeget.

Korábban Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik tanácsadója megígérte, hogy a kormányerők nem fognak belelőni a péntekre tervezett tüntetésekbe - jelentette be a szíriai ellenzék egyik vezetője a BBC szerint. A férfi szerint több ellenzéki vezetővel együtt folytattak tárgyalásokat Aszad tanácsadójával.

A tájékoztatási miniszter korábban bejelentette, hogy az elkövetkező napokban minden kormányzóságban "nemzeti és átfogó" párbeszédet tartanak majd. A tüntetések kezdete óta mintegy 700-850 civilt öltek meg az ENSZ szerint, és több ezer embert börtönöztek be a Vöröskereszt szerint Szíriában.