Túlélte a szlovák kormány az összeomlással fenyegető főügyészválasztást

Iveta Radicova szlovák miniszterelnök és Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Elmaradt a kormányválság Szlovákiában, miután a szlovák parlament nem választotta meg főügyésznek az ellenzék jelöltjét, és ezért a korábban távozással fenyegetőző kormányfő sem mondott le tisztségéről. Az új főügyészről szóló titkos szavazást ugyanakkor az ellenzék megkérdőjelezte, ezért továbbra sem csitulnak a kedélyek a választás körül.
Vágólapra másolva!

Elkerülte a kormányválságot Szlovákia, miután a keddi parlamenti szavazáson nem választották meg főügyésznek Dobroslav Trnkát, az ellenzék jelöltjét. Iveta Radicova kormányfő előre bejelentette, hogy lemond, ha az ellenzéki jelöltből lesz főügyész, ami a koalíciós kormány bukását is jelentette volna. Trnka azonban a szükséges 76 szavazat helyett csak 70-et kapott a szavazáson.

A kedden késő délután tartott főügyészválasztáson Trnka volt az egyetlen jelölt, miután Jozef Centés, a koalíció jelöltje pénteken visszalépett. A kormánypárti jelölt azért nem indult, mert nem akart résztvevője lenni a főügyészválasztás körül kialakult politikai huzavonának.

Robert Fico, az ellenzéki Smer párt elnöke, volt kormányfő már a választás előtt arról beszélt, hogy szerinte a kormánykoalíció manipulálja a titkos főügyészválasztást. Fico utalt rá, hogy szerinte kormánypárti képviselők is támogatnák az ellenzék jelöltjét, de hiába titkos a szavazás, a koalíciós képviselők ellenőrzik egymást. Fico közölte: ha Trnkát nem választják meg, a Smer bizalmatlansági indítványt nyújt be Radicová és kormánya ellen.

A koalíció ugyanakkor egybehangzóan tagadta, hogy ellenőrizték volna képviselőiket: szerintük mindenki lelkiismerete szerint, szabadon szavazott. "A mai szavazás megerősítette, hogy az SDKÚ a kezdetektől fogva korrektül, felelősen és átláthatóan viselkedett" - jelentette ki a döntés után Mikulás Dzurinda külügyminiszter.

A titkos főügyészválasztást a pozsonyi parlament az alkotmánybíróság utasítására ismételte meg. A testület korábban épp azért rendelt új szavazást, mert az ellenzék bepanaszolta a kormánykoalíciót, amely a decemberi voksoláson a nem tartotta be a titkos szavazás szabályait. A koalíció erre válaszul nemrégiben úgy módosította a törvényt, hogy a jövőben nyílt szavazással választanak főügyészt, de Ivan Gasparovic államfő ezt a törvényt nem írta alá.