A választási bizottság állítaná le a fiatalok tüntetését Spanyolországban

Vágólapra másolva!
A spanyol választási bizottság tovább hergelte a kilátástalan gazdasági helyzetük miatt már közel egy hete tüntető spanyol fiatalokat. A testület a vasárnapi önkormányzati választás miatt nem engedélyezné a további tiltakozásokat, a Madrid és más városok terein sátorozók azonban ellenszegülnének e határozatnak.
Vágólapra másolva!

A spanyol sajtó a "felháborodottak" jelzővel illette azokat a többségében fiatal tüntetőket, akik hat napja demonstrálnak Madridban és Spanyolország 57 városában. A fővárosban például a magas munkanélküliség, a megszorító intézkedések és a korrupció miatt tiltakozó fiatalok a Puerta del Sol téren sátoroznak. A BBC beszámolója szerint a tüntetés kezdetének napjáról elnevezett 15-M (május 15-i) mozgalom nem azonosítja magát politikai párttal vagy szakszervezettel, online közösségi oldalakon szerveződött.

"Végre az utcán vannak a spanyolok!" - mondta Juan Lopez, a tüntetők egyik madridi szóvivője. Szerinte azért vannak tiltakozások, mert a fiatalok körében 43%-os a munkanélküliség és féltik a jövőjüket. A fiatalokat számos esetben alkalmazzák Spanyolországban határozott időre kötött szerződésekkel, mert így könnyebben elbocsáthatók. A felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdőket pedig sokszor évekig dolgoztatják szakmai gyakorlati státusban. Nehéz anyagi körülményeik miatt mind több spanyol fiatal kényszerül ara, hogy visszaköltözzön a szüleihez - írja a BBC.

Mindeközben nagy felháborodást keltett a tüntetők körében a spanyol választási bizottság azon döntése, amely szerint a vasárnapi önkormányzati választások miatt fel kell függeszteniük az akcójukat. Az "Igazi demokráciát, most!" szlogent hangoztató 15-M mozgalom most arra buzdítja a spanyolokat, hogy szombaton ismét menjenek ki az utcára, és tüntessenek a politikai és szociális reformokért. Az aktivisták azt is kérték a lakosságtól, hogy egyik nagy pártra - a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az ellenzéki Néppárt (PP) - se szavazzanak.