Obama elismerte, hogy vannak ellentétei Netanjahuval

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök Washingtonban elismerte, hogy vannak ellentétei az izraeli miniszterelnökkel a közel-keleti békefolyamatról, de Obama szerint barátok között is vannak vitás kérdések. Netanjahu a pénteki találkozón kijelentette, hogy hajlandó engedményeket tenni a békéért, de hangsúlyozta, hogy az 1967-es határok védhetetlenek.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök elismerte, hogy vannak ellentétei az izraeli miniszterelnökkel a közel-keleti békefolyamatról - közölte a BBC brit közszolgálati médium. Az amerikai elnök pénteken fogadta Washingtonban Benjamin Netanjahut, a találkozó fő témája az Egyesült Államok új közel-keleti stratégiája volt, amelyet csütörtökön ismertetett Obama a Fehér Házban.

Netanjahu a pénteki találkozón kijelentette, hogy hajlandó engedményeket tenni a békéért, de hangsúlyozta, hogy az 1967-es határok védhetetlenek. Az izraeli miniszterelnök elmondta, hogy értékeli Obama közel-keleti békéért tett erőfeszítéseit, és hangsúlyozta, hogy Izrael békét akar. Obama azonban azt mondta, ellentétek barátok között is előfordulnak.

A találkozó előtt a The New York Times amerikai napilap arról írt, hogy hűvös találkozóra kell számítani, hiszen Benjámin Netanjahu "dühösen" hívta fel telefonon Hillary Clinton amerikai külügyminisztert a Barack Obama közel-keleti programbeszéde előtti reggelen, és követelte, hogy az elnök hagyja el belőle az 1967-es határokra való hivatkozást.

Obama ugyan 35 perccel az előre bejelentett időpont után kezdte el beszédét, amelynek szövegén az utolsó pillanatokban is módosított, ám a Fehér Ház szerint izraeli nyomásra semmit sem.

Az amerikai elnök pénteken fogadja Netanjahut, akivel az újság megfogalmazása szerint "nem bíznak meg egymásban". A lap szerint várhatóan fordulóponthoz érkezik Obama és Netanjahu kapcsolata, amely egyébként soha nem volt rózsás a lap szerint.

A The New York Times Netanjahuhoz közeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az izraeli miniszterelnök mindenáron arról akarja meggyőzni Obamát, hogy az Egyesült Államok diplomáciai erejét felhasználva vegye rá az ENSZ tagállamait, hogy ne ismerjék el a palesztin állam függetlenségét. Obama egyébként ezt csütörtökön az Egyesült Államok új közel-keleti stratégiáját ismertetve elutasította. Az amerikai elnök beszélt arról is, hogy szerinte Izrael és Palesztina határainak az 1967-es vonalakra kell épülniük, amelyeket kölcsönösen elfogadott területcserék által módosítanak. Az izraeli miniszterelnök azonban kizárta, hogy országa visszatérjen az 1967-es határok közé, mert azok szerinte védhetetlenek.