Tornádó pusztította el egy amerikai város több kerületét

Vágólapra másolva!
Tornádó pusztított az amerikai Joplinban, legalább nyolcvankilencen meghaltak. A hírek szerint a település kórháza is megsemmisült, egyes városrészek gyakorlatilag eltűntek.
Vágólapra másolva!

Legalább nyolcvankilencen meghaltak az amerikai Joplin városára lecsapó tornádó miatt Missouri államban hétfőn - írja a BBC brit közszolgálati médium. A jelentések szerint a tornádó epicentruma is elérte a várost, amelynek bizonyos részei teljesen megsemmisültek. A város egyik elöljárója szerint a településen a légörvény tíz kilométer hosszú csapást vágott a város központján keresztül.

Missouri kormányzója elrendelte a szükségállapotot, közlése szerint további heves viharok várhatók a térségben. Áprilisban legalább 350-en meghaltak az Egyesült Államok déli részére lecsapó tornádók és viharok miatt.

Helyszíni beszámolók szerint épületek, benzinkutak és bevásárlóközpontok váltak a földdel egyenlővé, de a helyi kórház is gyakorlatilag használhatatlan. A tornádó olyan heves volt, hogy volt, aki arról adott hírt, hogy a kórháztól 75 kilométerre lévő otthonának kertjében valószínűleg a joplini kórházban használt orvosi segédeszközöket talált.

A Vöröskereszt az ötvenezer lakosú település egyetemének aulájában menhelyet nyitott meg, működő kórház híján itt ápolják a katasztrófa sérültjeit.