Tűzszünettel vetnek véget a véres harcoknak Jemenben

Vágólapra másolva!
Az öt napja a fővárosban zajló harcok után tűzszünetet kötött egymással Ali Abdulláh Szaleh jemeni elnök és az ország legjelentősebb törzsi vezetője, Szadik al-Ahmar sejk. A legkevesebb 115 ember halálával járó összecsapások az után kezdődtek, hogy Szaleh elnök emberi rátámadtak Ahmar sejk embereire. A mostani megállapodás értelmében a törzsi harcosoknak el kell hagyniuk az általuk elfoglalt kormányzati épületeket.
Vágólapra másolva!

A január óta tartó forrongások eddigi legvéresebb összecsapásainak vethet véget az, hogy Ali Abdulláh Szaleh jemeni elnök szombaton tűzszünetet kötött az ország legjelentősebb törzsi vezetőjével, a Hasid törzset vezető Szadik al-Ahmar sejkkel - írja a Reuters egy helyi forrásra hivatkozva. Az értesülést a hírügynökség szerint egy kormányzati forrás is megerősítette. Az öt napja tartó és 115 ember halálával járó összecsapások azután kezdődtek, hogy a Szalehhez hű erők a főváros, Szanaa közelében rátámadtak a Szaleh távozását követelő al-Ahmar sejk embereire.

Az összecsapások miatt több ezren kényszerültek elmenekülni a jemeni fővárosból. A vasárnap érvényébe lépő tűzszünet szerint a törzsi harcosoknak ki kell vonulniuk az általuk elfoglalt kormányzati épületekből, amelyeket ismét Szaleh erői fognak ellenőrizni. Egy nemzetközi kutatóintézet szerint az azonnali tűzszünet mindkét félnek érdekében állt - írja a Reuters.

A jemeni elnök vasárnap nem volt hajlandó aláírni a saját távozásáról szóló megállapodást. Ali Abdulláh Szalehnek a megállapodás szerint 30 napon belül távoznia kell, cserébe nem indítanak eljárást ellene. Az ellenzék már szombaton aláírta a dokumentumot, vasárnap azonban Szaleh ragaszkodott ahhoz, hogy csak akkor látja el kézjegyével a megállapodást, ha az ellenzék vezetői is megjelennek a palotájában tartott ceremónián. Az Arab-félsziget déli részén fekvő Jemenben hónapok óta az elnök távozását követelik. A jemeni zavargásokról szóló híreket itt olvashatja.