Megelégelte az afgán elnök Nyugat-ellenes kijelentéseit az amerikai nagykövet

Vágólapra másolva!
Nyilvánosan megrótta az Egyesült Államok kabuli nagykövete Hamid Karzai afganisztáni elnököt, amiért megszállóknak és ellenségnek festi le az országban szolgáló szövetséges erőket.
Vágólapra másolva!

Nem hagyta szó nélkül az afgán elnök mind gyakoribb Nyugat-ellenes megnyilvánulásait az Egyesült Államok leköszönő kabuli nagykövete. Karl Eikenberry szokatlan módon nyilvánosan bírálta Hamid Karzait, aki szombaton egy ifjúsági találkozón arról beszélt, hogy a szövetséges erők az afgánok földjét használják saját céljaik eléréséhez, korábban pedig arra figyelmeztette a NATO-t, hogy nemzeti felkeléssel kell számolniuk, ha nem hagyják abba a civilek házaira mért légi csapásokat.

Karl Eikenberry egyetemi hallgatók és tanáraik előtt beszélt vasárnap a nyugati Herát városában. Karzai nevének említése nélkül kijelentette, az amerikaiak megvonják támogatásukat Afganisztántól, ha az ország vezetői elnyomóknak nevezik őket.

A The Daily Telegraph című brit napilap kabuli tudósítója szerint a két év után távozó amerikai nagykövet szavai jelzik azt is, hogy a külföldi diplomaták megelégelték Karzai NATO-ellenes kirohanásait. A brit lap emlékeztet arra, hogy Eikenberry kapcsolata az afgán elnökkel egyébként is feszült volt.

A WikiLeaks internetes honlapon kiszivárogtatott táviratok szerint paranoiásnak és gyengének nevezte Karzait. Bár az afgán elnök korábban is bírálta a Nyugatot, a diplomaták tisztában voltak azzal, hogy a megnyilvánulásai az afgán belpolitikának szólnak. A The Washington Post című amerikai lap szerint az afgán elnök most átlépett egy határt.

Az elmúlt egy év agresszív amerikai stratégiája megterhelte az Egyesült Államok kapcsolatát a Karzai-kormánnyal. Barack Obama elnökre mind nagyobb nyomás nehezedik, hogy felgyorsítsa az amerikai csapatok kivonását Afganisztánból. A háború költségei mellett az amerikai politikusok legtöbbször az afgánok hálátlanságát, a kormány korruptságát és inkompetenciáját hozzák fel nyomós érvként.