Tízmillió embert sújt a hatvan éve nem látott afrikai szárazság

Vágólapra másolva!
Afrika keleti részein hatvan éve nem tapasztalt szárazság van. Nincs víz, és emelkednek az élelmiszerárak, emiatt ezrek menekülnek a térségből.
Vágólapra másolva!

Hatvan éve nem tapasztalt szárazságtól szenved Kelet-Afrika. A szárazság miatt kialakult vízhiány körülbelül tízmillió embert érint, csak Szomáliában 2,5 milliót. Az ENSZ szerint Szomália, Etiópia, Dzsibuti és Kenya egyes részein válságos a helyzet.

A szárazság oka, hogy az elmúlt két évszakban kevés eső esett, és őszig várhatóan nem is javul a helyzet. Nemzetközi segélyszervezetek sürgős támogatást kérnek Afrika számára.

A szárazság sújtotta területekről tízezrek menekülnek, a menekülttáborok megteltek. A kenyai Dadaab három táborában 350 ezren élnek, holott azokat 90 ezer ember számára építették. Az ENSZ szerint pénzt kell adni a szárazság által sújtott országoknak, hogy elkerülhessék a teljes katasztrófát.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a szárazság miatt gyorsan nőnek az elmúlt két évben egyébként is magas élelmiszerárak, így ezrek emigrálnak élelmiszer után kutatva.