Malév-gépről leszedett aktivisták és Tiszavasvári csendőrei vitték Magyarország hírét a világban

Vágólapra másolva!
A gyenge Magyarországról beszélő Matolcsy György és a magyar repülőgépről visszatartott palesztin-szimpatizáns tüntetők is helyet kaptak csütörtökön a világsajtó híreiben. Amerikában több lap megemlékezett a Philadelphiában egy évvel korábbi hajóbalesetben meghalt magyarokról, egy kanadai magazin pedig Tiszavasvári csendőreiről közölt rövid írást.
Vágólapra másolva!

Több külföldi lap is beszámolt pénteken arról, hogy Párizsban Izraelbe tartó tüntetőket tartottak vissza egy budapesti Malév-gépről. Pénteken közel 600 palesztinbarát tüntető próbál Izraelbe jutni, hogy egy nagy tüntetésen tiltakozzon a Gázai övezet blokádja ellen, Izrael azonban igyekszik megakadályozni őket. A Jerusalem Post szerint a Budapesten keresztül Tel Avivba tartó hét aktivistát az izraeli hatóságok kérésére tartották vissza (az ügyről az [origo]-n itt olvashat).

Beszámolt a nemzetközi sajtó a Reuters alapján Matolcsy György gazdasági miniszter csütörtöki bejelentéséről, miszerint Magyarország 2018 és 2020 között vezetheti be az eurót. A hírügynökség szerint a miniszter azt mondta, hogy Magyarország jelenleg "gyenge", és az eurozóna is válságban van, ezért igaza van Orbán Viktor miniszterelnöknek, ha 2020-ra időzíti az eurozónához való csatlakozást. "Ha erős vagy, jó dolog az eurozónában lenni, de ha gyenge vagy, életveszélyes" - idézte a minisztert a Reuters (részleteket az [origo]-n itt talál).

Több amerikai napilap is megemlékezett csütörtökön a magyar diákok halálával végződő philadelphiai hajótragédiáról, amely pontosan egy évvel korábban történt. A Washington Post beszámolója szerint a két magyar halálára emlékezve a városban egész nap vesztegeltek azok a turistahajók, amnelyeken a magyarok életüket vesztették (a megemlékezésről itt olvashat).

A Maclean's című kanadai hetilap a tiszavasvári csendőrségről közölt rövid beszámolót: a magazin arról írt, hogy a magyar "szélsőjobb" saját kezébe vette a törvényeket, és megbróbálja letörni az általa "cigánybűnözésnek" nevezett bűncselekményeket. A rövid írásban idézték Fülöp Erik polgármestert, aki védelmébe vette a "cigánybűnözés" kifejezést, és megemlékeztek a romák ellen elkövetett támadásokról is (a Tiszavasváriról szóló korábbi cikkünket itt találja)