Elhunyt a korábbi amerikai first lady, Betty Ford

Elhunyt Betty Ford korábbi amerikai first lady
Vágólapra másolva!
Pénteken este elhunyt Betty Ford, a korábbi amerikai elnök, Gerald Ford özvegye az egyesült államokbeli Kaliforniában. A 93 éves Betty Fordot minden idők egyik legkarakteresebb first ladyjének tartották.
Vágólapra másolva!

Kilencvenhárom éves korában elhunyt a korábbi amerikai first lady, Betty Ford az egyesült államokbeli Kaliforniában - írja a BBC brit közszolgálati médium. Betty Ford 58 éven át volt a felesége a korábbi amerikai elnöknek, Gerald Fordnak. Betty Ford, aki az Egyesült Államok történetének egyik legkarakteresebb first ladyje volt, férje 2006-os halála óta Kalifornia államban élt. Betty Ford mindig kemény véleményt fogalmazott meg a közéleti kérdésekben - írja a BBC.

Gerald és Betty Ford 1948-ban házasodott össze, abban az évben, amikor a majdani elnököt a kongresszus tagjává választották. Betty 1974-ben került az érdeklődés középpontjába, amikor férje - Richard Nixon lemondása után - 1974-ben az Egyesült Államok elnöke lett. Az asszonynál néhány héttel később mellrákot diagnosztizáltak, és a betegség ellen folytatott küzdelemben tanúsított őszinteségéért és bátorságáért elnyerte a közvélemény elismerését.

Gerald Ford az 1976-os elnökválasztást elveszítette Jimmy Carterrel szemben. Feleségét később alkohol- és kábítószer-függőség miatt kezelték, s felgyógyulása után segített létrehozni egy klinikát a szenvedélybetegségekkel küzdők megsegítésére. A Betty Ford nevét viselő rehabilitációs központ a kaliforniai Palm Springsben működik.