Sok halottat találtak a Volgán elsüllyedt hajóban

Hajóbaleset a Volga folyón, elsüllyedt a Bulgaria nevű utasszállító
Vágólapra másolva!
Hétfő reggeli jelentések szerint számos halottat találtak éjszaka a Volgán vasárnap felborult és elsüllyedt Bulgaria kirándulóhajó belső helyiségeiben.  A korábban közöltnél többen lehettek a hajón, így elképzelhető, hogy a túlterhelés okozta a katasztrófát.
Vágólapra másolva!

Csaknem száz eltűnt utas után kutatnak a Volgán, ahol vasárnap elsüllyedt egy utasszállító hajó az orosz folyó tatárföldi szakaszán, a Kujbisevi víztározónál. Hétfő reggeli hivatalos közlés szerint számos halottat találtak éjszaka a hajó belső helyiségeiben, pontos számot azonban nem közöltek. A mentés egész éjszaka folytatódott, először kívülről végigkopogtatták a hajótestet, de válasz nem érkezett. A vízben a látótávolság alig 70 centiméter. A mentést nehezítik az erős szél korbácsolta hullámok is.

A legutóbbi hivatalos közlés szerint nem kizárt, hogy a hajón 199 ember tartózkodott, s ez azt is jelentheti, hogy túlterhelés okozta a katasztrófát. Korábbi közlés szerint a hajón 148 turista és 37 főnyi személyzet volt a baleset pillanatában. Mintegy 80 embert már kimentettek, őket Kazanyba vitték.

Forrás: AFP

A hajóbalesetről már szemtanúk is beszámoltak, köztük két túlélő, aki úszva maga jutott ki a partra a katasztrófát követően. A beszámolók szerint a süllyedő hajón nem tudták idejében leengedni a mentőcsónakokat, és mindössze két mentőtutajt sikerült vízre tenni. Amikor a hajó a jobb oldalára dőlt, a hajóűrben lévő kajütökből az utasok már nem tudtak kijutni, és a Bulgaria kapitánya is odaveszett. A beszámolók szerint a hajóbaleset pillanatában a játékszobában csaknem harminc gyermek tartózkodott, de közülük csak mindössze néhánynak sikerült megmenekülnie.

A szemtanúk azt is állították, hogy a baleset idején két teherhajó is elhaladt a süllyedő Bulgaria mellett, de semmiféle segítséget nem nyújtottak. E beszámolók szerint a rendkívüli időjárás, az eső és az erős szél - több mint száz kilométer/órás széllökések - okozta a Bulgaria tragédiáját, a hajó mindössze két perc alatt süllyedt el.

A Bulgaria az orosz közlekedési tárca szerint megfelelő műszaki állapotban volt, legutóbb idén június 15-én esett át műszaki felülvizsgáláson. A hatóság adatai szerint a turistahajón a mentőcsónakokban 156 embernek volt hely, s 177 mentőmellény is rendelkezésre állt, gyermekméretű mentőeszközök is. A tárca szerint a 25 évesnél idősebb hajókat évente vizsgának vetik alá, amelynek során a műszaki és mentőeszközöket is ellenőrzik, de a Bulgarianál nem találtak hiányosságokat.