Letartóztatták a volgai hajóbaleset két feltételezett felelősét

Hajóbaleset a Volga folyón, elsüllyedt a Bulgaria nevű utasszállító
Vágólapra másolva!
Már 104 halálos áldozatot emeltek ki a vízből a vasárnap délutáni orosz hajóbaleset után. A Volgán elsüllyedt Bulgaria hajónak működési engedélyt adó orosz hatósági személyt és az utazást szervező iroda vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezték.
Vágólapra másolva!

A Volgán vasárnap elsüllyedt Bulgaria hajóról szerda délutáni hivatalos közlés szerint eddig 104 halálos áldozatot emeltek ki. A búvárok a hajó minden helyiségét átvizsgálták, de még 25 személyt keresnek, immár 190 kilométeres távolságot átfogva. A víztárolón a Volga halad át, kiszélesedve, a két part közötti távolság a tíz kilométert is eléri.

Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes a szerdai orosz lapok kommentárjaival egyetértve kijelentette: "A Bulgaria katasztrófája a totális felelőtlenség megnyilvánulása koncentrált formában". A katasztrófát követő vizsgálatok során kiderült, hogy a Bulgaria üzemeltetése kapcsán úgyszólván minden szabályt megsértettek. A búvárok megtalálták és a felszínre hozták a hajó dokumentumait, beleértve a hajónaplót is.

Szerdán előzetes letartóztatásba helyezték az orosz folyami hajóregiszter vezető szakértőjét, Jakov Ivasovot, akinek szakértői véleménye alapján engedélyezték a hajó üzemeltetését, valamint Szvetlana Injakovát, a végzetes kirándulást szervező Agrorecstur cég vezetőjét. Ivasov ártatlanságát hangsúlyozta, és bejelentette, hogy megfellebbezi őrizetbe vételét. Az ellenük felhozott vádak alapján mindkettejükre legfeljebb tíz évi szabadságvesztés szabható ki

Közben leállították az 1955-ben épített Bulgaria egyik "ikerhajóját", a Pjotr Alabint Szamarában. A helyi hatóságok úgy döntöttek, mindaddig nem engedik közlekedni a hajót, amíg pontosan ki nem derül, mi okozta a Bulgaria katasztrófáját.

A Felső-Volgai Folyami Regiszterben nyilvántartott 89 hajó átlagos életkora 30 év - tudta meg az Interfax hírügynökség. Az illetékes Nyizsnyij Novgorod-i hatóságok úgy döntöttek, hogy e hajók közlekedési engedélyét újból kérvényezniük kell a tulajdonosoknak, az új engedélyek beszerzésére szerdától van mód, ezek nélkül a hajók nem közlekedhetnek.

Az áldozatok hozzátartozóinak a szövetségi költségvetésből 150 millió rubelt ajánlottak meg. A közvetlenül érintett Tatárföld saját költségvetéséből az ottani lakosoknak 23-24 millió rubel egyszeri segély kifizetését kezdte meg szerdán. Ezt a tatárföldi munkaügyi miniszter jelentette be. Beismerte azonban: a hátramaradottak számára ez abszolút másodrendű dolog most, amikor szeretteik azonosításával és eltemetésével kell foglalkozniuk.