Kitiltotta Líbia az olajiparából az olasz cégeket

Vágólapra másolva!
Líbia bejelentette, hogy a NATO légi hadműveleteinek résztvevői közül elsőként Olaszországot tiltja ki a kőolajiparból. Az Eni olasz olajvállalatnak hamincmilliárd dollár értékű befektetése van Líbiában.
Vágólapra másolva!

Kitiltja Olaszországot Líbia az olajszektorból. "Az olasz kormány teljességgel elfelejtheti a líbiai olajat, és az eddig megkötött szerződéseket. Az ENI (olasz olajtársaság) a jövőben máshol kell, hogy üzletet keressen" - jelentette ki az észak-afrikai arab ország miniszterelnöke egy sajtótájékoztatón.

Tripoli kormányzati illetékesek már korábban is figyelmeztették a NATO légi hadműveleteinek részvevőit, hogy kitilthatják őket a líbiai befektetésekből és az olajszektorból. Elsőként a volt gyarmatosító Olaszország került sorra.

Bagdadi Mahmúdi kormányfő közölte: Rómát azért választották ki az ellenséges koalíció tagjai közül, mert Olaszország alig három éve barátsági és meg nem támadási szerződést kötött Líbiával, és most felrúgta ezt. Az olasz álláspont az, hogy a szerződés "függőben van", mert a líbiai rezsim a saját népére támadt.

A líbiai politikus óvatosabban fogalmazott Franciaország és az Egyesült Államok ügyében, mert szerinte ezek elkezdték felülvizsgálni az álláspontjukat az agresszióról. "Ha valaki egy lépést tesz felénk, mi két lépést teszünk felé" - jelentette ki.

Az ENI olasz olajvállalat mintegy 30 milliárd dollár értékű befektetést hajtott végre a líbiai olajszektorban.