Pártosodó nagykutyák árulkodnak Putyin és Medvegyev láthatatlan harcáról

Oroszország, belpolitikaipólusváltás, Dimitríj Medvegyev orosz elnök és Vlagyimir Putyin miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb feszültséget okoz az orosz üzleti és politikai elitben a jövő évi elnökválasztás, mivel még mindig nem lehet tudni, hogy Dmitrij Medvegyev elnök vagy Vlagyimir Putyin kormányfő indul-e majd a következő elnöki címért. Azt már egyértelművé tették, hogy a két politikus semmiképpen nem indul egymás ellen, és egyre több jel utal arra, hogy az őket támogató szűk üzleti és politikai kör dönthet majd a győztesről. Ez azonban kényelmetlen választás, hiszen egy orosz oligarcha nem akar rossz lóra tenni a rendkívül kényes kérdésben.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a politikai helyezkedés az elnökválasztás előtt álló Oroszországban, ahol egyre több jel utal arra, hogy a politikai és gazdasági elit néhány tucatnyi tagja fogja eldönteni, ki vezesse tovább az országot 2012 után. Bár formálisan a 2012. márciusi elnökválasztáson szavaznak az oroszok a következő elnökről, az már eddig is egyértelmű volt, hogy igazi esélye csak az országot irányító Egységes Oroszország párt jelöltjének lesz. Ez a jelölt lehet Dmitrij Medvegyev hivatalban lévő és Vlagyimir Putyin korábbi elnök is: a két politikus abban már megállapodott, hogy egymás ellen nem indulnak a választásokon, de továbbra is titkolják, hogy mikor és hogyan döntenek egymás közt az elnöki cím jövőjéről.

Az orosz és a nemzetközi média eddig a két politikus elejtett mondataiból volt kénytelen találgatni, ők pedig egyaránt tettek utalásokat arra, hogy indulnának az elnöki címért. Medvegyev már korábban kijelentette, hogy "hivatalban lévő elnöknek majdhogynem kötelessége újraindulni a posztért", Putyin pedig június végén, egy jekatyerinburgi fórumon ejtett el egy utalást: a miniszterelnök azt mondta, hogy a választási kampány végén "meg kell majd mosnia az arcát, szó szerinti értelemben és politikai értelemben is". Orosz lapok ezt úgy értelmezték, hogy a kormányfő "piszkos" politikai kampányra számít.

Orosz és nemzetközi kommentátorok gyakran figyelmeztetnek, hogy a két politikus közötti versengés talán csak látszat, ügyesen megkonstruált színjáték, és a háttérben a két vezető már mindenről megállapodott. Szerdán azonban a Vedomosztyi című gazdasági lap az egyik cikkével rámutatott, hogy az elnökjelölt kiválasztását talán azért halogatják, mert még Putyin és Medvegyev sem tudja, ki mögött mekkora támogatói bázis van.

Oligarchák támogatását keresik

A Vedomosztyi szerint Medvegyev elnök hétfőn zárt ajtók mögött fogadott 27 orosz oligarchát, köztük az üzleti élet legfontosabb szereplőit. A találkozó résztvevői között ott voltak a legnagyobb olajcégek, a Lukoil, a Szurgutnyeftyegaz és a Rosznyeft vezetői, a VTB és a Szberbank hitelintézetek vezetői, valamint Mikhail Fridman és Oleg Deripaszka befolyásos üzletember is. A tárgyalások nyílt részén a befektetési hangulatról volt szó, az utolsó, zárt ajtók mögött tartott beszélgetésen azonban a találkozón részt vevő, a Vedomosztyinak név nélkül nyilatkozó üzletemberek szerint Medvegyev közvetve az elnökválasztást is szóba hozta.

"Azzal kezdte, hogy az ország helyzete nagyon bonyolult, és hogy merre fejlődjön tovább, az két embertől függ: tőle, és Vlagyimir Putyintól" - idézte fel az elnök szavait a lapnak az egyik résztvevő. Szerinte Medvegyev azt mondta, hogy Putyinnak és neki különböző forgatókönyvei vannak a jövőre nézve. A forrás szerint az elnök azt mondta, hogy az elmúlt években a Putyin által felvázolt utat követte, de mostanra megalkotta a saját elképzelését, új programját. "Most pedig az üzletembereknek kell eldönteniük, hogy melyik utat választják" - idézték Medvegyevet a résztvevők. "Dönteniük kell, vagy az én programomat választják, vagy hagynak mindent úgy, ahogy eddig volt".

Egy, a Vedomosztyinak nyilatkozó üzletember szerint a bejelentés olyan váratlanul érte őket, hogy teljesen lefagytak. Más résztvevők ugyanakkor arról számoltak be, hogy Medvegyev üzenete nem volt ilyen közvetlen, és inkább üzletről volt szó, mint politikáról. Egy résztvevő szerint ha Medvegyev itt akarta őket választás elé állítani, akkor nem csinálta jól, mert nem tette egyértelművé, hogy mit akar. "Úgy hangzott, mint ha azt akarná mondani, hogy indulni akar a választáson, de még mindig nem tudná, hogy fog-e" - idézte a találkozó egyik résztvevőjét a Moscow Times is.

Van, aki már választott

A helyezkedés időszerű lenne, mert a decemberi parlamenti választásokat az elnökválasztás főpróbájának tartják, és Moszkva már most kampányhangulatban ég - írja a France 24 hírtelevízió. A tévé egyik elemző műsora szerint ugyan látható konfliktus nincs Medvegyev és Putyin között, de a Kreml előtt például már bikinis lányok népszerűsítik minden nap Medvegyev programját és Twitter-oldalát. Az elnök pedig elkezdett szövetségeseket keresni: nemrég Mikhael Prokoroffal, Oroszország harmadik leggazdagabb emberével tárgyalt, aki egy hónapja vette át az apró liberális párt, az Igaz Ügy párt vezetését. Az ambiciózus, a brit Daily Telegraph elemzője szerint is fontos figurának számító oligarcha például bevallottan Európa-párti, üzletbarát és Medvegyev-támogató.

Alexander Lebegyev orosz milliárdos a héten a Reutersnek adott interjújában kritizálta Putyint, és azt mondta, hogy ha nem változtat a jelenlegi irányon, 20 éven belül Oroszország a diktatórikus Zimbabwe szintjére süllyedhet. Egyelőre azonban többen vannak, akik Vlagyimir Putyin mellett törnek lándzsát: az egyik ilyen helyezkedő az amerikai Foreign Policy magazin szerint Jurij Szolomonov, az orosz stratégiai rakéták főtervezője. A férfi a Kommerszant című napilapnak adott interjújában Medvegyevet kritizálta keményen, rossz stratégaként, alkalmatlan vezetőként mutatta be, olyan embernek, aki meggyengítette a világpolitikában amúgy is gyengélkedő Oroszországot. Ezzel a befolyásos katonai vezető a Foreign Policy szerint az elsők között tette le a voksát a jelenlegi elnök ellenében.

Forrás: AFP
Medvegyev még keresi támogatóit

Voltak ennél sokkal nyilvánvalóbb rajongók is az utóbbi időben: Vladiszlav Szurkov, Medvegyev elnök helyettes kabinetfőnöke például a múlt héten azt mondta, hogy szerinte Putyint az "Isten küldte az oroszoknak ezekben a nehéz időkben". A Daily Telegraph moszkvai szerkesztője szerint az oroszok többsége továbbra is kétségtelenül Putyint tartja a legnagyobb hatalommal bíró politikusnak, és azt gondolják, hogy Medvegyevet is ő irányítja.

Putyin májusban létrehozott egy új szervezetet, az Összoroszországi Népfrontot is, amelyben sokan a jelenlegi kormányfő kampánygépezetét látják. A szervezet Putyin pártja, az Egységes Oroszország párt mellett civil szervezeteket, kereskedelmi szövetségeket, társadalmi csoportokat is igyekszik magába olvasztani, hogy egy egész Oroszországra kiterjedő összefogássá szélesítse Putyin támogatását. A szervezet ugyan egyelőre a parlamenti választásokra készül, de hosszú távon ez is Putyin elnöki ambícióit is erősítheti.

"Ami most történik, az nem volt része Putyin tervének 2008-ban - mondta Dimitrij Dreskine politikai elemző a France 24 hírtelevíziónak. Szerinte Putyin eredetileg arra készült, hogy az orosz gazdaság 2012-re virágozni fog az olajbevételeknek köszönhetően, és így a partnersége Medvegyevvel nem törik meg. De a gazdasági válság miatt nem ez történt, és a két politikus mostanra már egymással sem tud megegyezni. "A különböző érdekcsoportok előtérbe kerültek, és vagy Putyin, vagy Medvegyev mellé állnak" - summázta a helyzetet az elemző. A döntés azonban rendkívül kínos is lehet, mert senki nem akar a rossz oldalra állni, és orosz lapok szerint a hatalmas titkolózás közepette a tájékozódás és az erőviszonyok felmérése az oligarchák számára is komoly kihívást jelent.