Eloltották az erdőtüzet a horvátországi Brac-szigetén

Horvátország, erdőtűz
Vágólapra másolva!
Sikerült eloltani a horvátországi Brac szigetén pusztító erdőtüzet, a horvát katasztrófavédelem azonban arra számít, hogy vasárnap délután az erős szél miatt újra lángra kaphatnak a sziget belső, nehezen megközelíthető területei.
Vágólapra másolva!

Vasárnapra virradóra eloltották az erdőtüzet a horvátországi Brac szigeten, ahol mintegy négyezer hektáros területen pusztítottak a lángok, lakott területeket is veszélyeztetve - közölte a horvát katasztrófavédelmi szervezet. Éjszakára már sikerült elfojtani a lángokat, és füst sem terjengett, de a sziget nyugati felén továbbra is mintegy 300 tűzoltó dolgozik az utómunkálatokon. Arra is számítanak, hogy a várhatóan délután ismét feltámadó, erősebb szél újragyújthatja a tüzet a sziget belső, nehezen megközelíthető területein.

A térségben nyaraló magyarok közül nem jelentkezett senki, hogy baj érte volna az erdőtűz miatt - mondta Szlanyinka Anna spliti magyar konzul, aki beszélt egy Bracon lévő magyar apartmantulajdonossal, aki arról számolt be, hogy a turistákat nem zavarta a tűz és a vele járó füst, ami amúgy sem a tengerpartot, hanem a sziget belső területeit érintette.

Forrás: AFP

Brac nyugati részén, a Blaca-öbölben csütörtökön délután lángolt fel az erdő. A lángok eloltásában több száz tűzoltó, tíz légi jármű és tűzoltóhajó is segített. Több települést is megközelített a tűz, ezért biztonsági okokból már csütörtök éjjel 250 embert - többségében turistákat - kitelepítettek, de végül egyetlen épületben sem esett kár, és senki sem sérült meg.

A horvát közszolgálati televízió vasárnapi híradása szerint az elmúlt 10 év legnagyobb erdőtüze tombolt Bracon, amely miatt egy 35 kilovoltos villamos távvezetéket is ki kellett kapcsolni.