Csökken Barack Obama támogatottsága

Vágólapra másolva!
Főleg a baloldali szavazók kiábrándultsága miatt 45 százalékra esett a jelenlegi amerikai elnök támogatottsága. Obama elutasítottsága csak egyszer volt ilyen magas szinten, mint most.
Vágólapra másolva!

Részben a baloldali szavazók kiábrándultsága miatt 45 százalékra csökkent Barack Obama amerikai elnök támogatottsága - állapította meg a CNN és az Opinion Research Corporation pénteken közzétett közös közvélemény-kutatása. Ez 3 százalékpontos csökkenést jelent június óta.

A megkérdezettek 54 százaléka elégedetlen azzal, ahogy az elnök a feladatkörét ellátja, ami azt jelenti, hogy az elutasítók tábora egy hónap alatt hat százalékponttal nőtt. Az elutasítottságnak ezzel a szintjével Obama beállította a CNN által tavaly, a félidős kongresszusi választásokat megelőzően mért saját negatív rekordját.

Az elégedetlenek közül 38 százalék gondolja úgy, hogy az elnök túl liberális, 13 pedig azt, hogy nem eléggé az. Ez utóbbiak csoportja május óta megduplázódott és Obama elnöksége alatt először lépett át a kétszámjegyű kategóriába.

Az elnök támogatottsága a liberális érzületű szavazók között 71 százalékra csökkent, ami szintén egy negatív rekord az ő esetében. A demokraták 77 százaléka ugyanakkor továbbra is azt szeretné, ha 2012-ben ismét ő lenne a párt hivatalos elnökjelöltje, de ez a tábor is zsugorodott június óta.

Elemzők szerint az elnök népszerűségének csökkenése a baloldalon részben annak köszönhető, hogy Obama beleegyezett több, a társadalom- és az egészségbiztosítás terén végrehajtandó szigorításba.

A közvélemény-kutatás szerint ugyanakkor romlott a republikánusok megítélése is: a válaszadók 55 százaléka negatívan vélekedett a pártról, 7 százalékkal többen, mint márciusban.