Nem zárná ki a diplomáciából az egykori besúgókat a bolgár elnök

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek minősítette és megvétózta a bolgár államfő azt a két hete elfogadott törvényt, amelynek értelmében nem lehetne nagykövet az, aki a kommunista rendszer idején besúgóként tevékenykedett.
Vágólapra másolva!

Bulgáriában egy 2010 végén közzétett bizottsági jelentés feltárta, hogy az ország diplomáciai képviseleteinek közel felét ügynökmúlttal rendelkező személyek vezetik. Ezt követően fogadta el a parlament a jogszabályt, amely kimondta, hogy nem lehet nagykövet az, aki a kommunista rendszer idején besúgó volt.

Az államfő azonban megvétózta a két hete elfogadott jogszabályt. Georgi Parvanov azzal indokolta döntését, hogy az új jogszabály sérti az alkotmányban rögzített egyenjogúságot, valamint szembemegy a nemzetközi joggal is.

A minap derült ki, hogy az aktív lengyel diplomaták tíz százaléka is beismerte: együttműködött a kommunista titkosszolgálattal.

Magyarországon a Külügyminisztérium idén tavasszal jelentette be, hogy ehhez hasonló okból megválik hét munkatársától. Az ügy előzménye az volt, hogy március elsején tették közzé az eddigi legteljesebb összesítést a Kádár-korszak állambiztonsági szolgálatának szigorúan titkos tisztjeiről. A Szigoruantitkos.hu honlapon több diplomata is szerepelt.