Törzsi harcosok szállnak szembe a hadsereggel Jemenben

Vágólapra másolva!
Heves harcok dúlnak Jemenben a helyi törzsek és a hadsereg között, a legutóbbi összecsapásokban legalább negyvenen meghaltak. A közel-keleti országban május óta időről időre kiújulnak a kormányellenes tüntetések.
Vágólapra másolva!

A harcok sújtotta körzet alig 30 kilométerre fekszik a fővárostól, a Szannaától északra lévő hegyekben, a nemzetközi repülőtér és egy jelentős katonai bázis közelében. A Yemen Times című hírportál azt írja, hogy összesen legalább negyvenen haltak meg a bázisért zajló összetűzésben.

"Körülbelül huszonnégyen haltak meg a harcokban, és legalább ugyanennyien a hadsereg tagjai körül is életüket vesztették Arhab településen" - mondta a törzsek és a hadsereg között korábban békéltetőként fellépő egyik törzsi vezető. Hozzátette, hogy végül a hadsereg szerezte meg az irányítást a katonai bázis felett.

A Yemen Times szerint az Arhab törzs vezetője bejelentette, hogy az ENSZ-hez fordul, és nyilvánosságra hozza azoknak a nevét, akik szerinte akadályozzák a békefolyamatot. A törzsi vezető egyébként köztiszteletben álló személy, az egymással szembenálló törzsek és a hadsereg körében is tisztelik. Az Arhab törzs vezetője kijelentette, hogy tüntetni fognak az ENSZ jemeni épülete előtt a békéért.

Az Arab-félsziget déli részén fekvő Jemenben május óta folyamatosak a tüntetések és a harcok, a demonstrálók az elnök távozását követelik. A jemeni zavargásokról itt olvashat bővebben.