Anglia: négy év börtön facebookozásért

Vágólapra másolva!
Négy-négy év börtönre ítéltek egy húsz és egy huszonkét éves férfit Nagy-Britanniában, mert a Facebookon több olyan üzenetet posztoltak, amelyben zavargások kirobbantására szólítottak fel - írja internetes oldalán a Guardian című brit napilap. Több parlamenti képviselő és jogi szervezet túl szigorúnak tartja a zavargások ügyében eddig született ítéleteket, David Cameron kormányfő azonban úgy nyilatkozott:  jó, hogy a bíróságok "kemény üzenetet" közvetítenek ítéleteikkel.
Vágólapra másolva!

A húszéves Jordan Blackshawt és a huszonkét éves Perry Sutcliffe-Keenant azután ítélte el a Chester városi bíróság, hogy bevallották, zavargások szervezésére használták a Facebook közösségi hálót. A két fiatal férfi felhívásai után azonban nem történt rendbontás a brit városokban - írja a Guardian brit napilap.

A vád szerint Blackshaw "Smash Down in Northwich Town" néven hozott létre a Facebookon egy eseményt, több embernek is elküldte a meghívót, az augusztus 8-ai találkozón azonban csak a rendőrség jelent meg, és azonnal letartóztatta a férfit. Blackshaw-t a bíróság négy év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A bíró "ördöginek" minősítette a fiatal tettét. Northwich Town városa mintegy ötven kilométerre fekszik Manchestertől, mintegy tizenkilencezer lakosa van.

A huszonkét éves Sutcliffe-Keenan augusztus 9-én Facebook-profilján létrehozott egy "Warringtoni zavargások" című oldalt, amely a bíróság szerint pánikot okozott a városban. A férfi másnap törölte az oldalt, és elnézést kért a város lakóitól, azt mondta csak viccnek szánta az egészet. Üzenete mintegy négyszáz felhasználóhoz jutott el, de nem törtek ki miatta zavargások Warringtonban. Az észak-angliai város egyébként mintegy harminckét kilométerre fekszik Manchestertől, mintegy kétszázezer lakosa van, és több nagy bevásárlóközpontnak is helyt ad. Warrington arról is ismert, hogy 1993-ban két bombát is robbantott itt az IRA északír terrorszervezet. A robbantásban két gyermek meghalt, és ötvenhatan megsérültek.

Több parlamenti képviselő és jogi szervezet túl szigorúnak tartja az eddig született ítéleteket: Andrew Neilson, a Howard League for Penal Reform jogi szervezet munkatársa úgy fogalmazott, négyéves börtönbüntetésre olyan bűncselekmények elkövetőit ítélik, mint a szexuális zaklatás vagy a súlyos testi sértés. Véleménye szerint a szigorú ítéletek túl nagy terhet rónak a börtönökre is. David Cameron kormányfő a cheshire-i Warringtonban azonban úgy nyilatkozott, jó, hogy a bíróságok "kemény üzenetet" közvetítenek ítéleteikkel.

Egy 22 éves férfit azért állítanak bíróság elé a jövő héten Manchesterben, mert beismerte, hogy két gombóc fagylaltot lopott. Egy 23 éves férfi hat hónap börtönt kapott Londonban, mert 3,50 font értékben ásványvizet lopott el egy élelmiszerüzletből, míg korábban egy 18 éves fiút, aki két Burberry-pólót lopott el, egy nap börtön után elengedtek. Egy kétgyermekes anyát azért ítéltek öt hónapra Manchesterben, mert elfogadott egy rövidnadrágot, amelyet egy boltból lopott el a városközpontban. Egy 17 éves suffolki fiút 12 hónapra eltiltottak a közösségi oldalak használatától.

Eddig több mint 2700 embert vettek őrizetbe a zavargások miatt, és 1277 gyanúsított jelent meg a bíróságokon, 64 százalékuk továbbra is őrizetben marad.