Elvesztette a gyermek nevéért folyó harcot az ausztrál spermadonor

Vágólapra másolva!
Egy sydneyi bíróság döntése szerint törölni kell egy ausztrál gyermek születési anyakönyvi kivonatából annak a férfinak nevét, aki egy leszbikus pár spermadonorja volt. A leszbikus pár évekkel ezelőtt indított pert azért, hogy az édesanya partnerének neve is bekerüljön az anyakönyvi kivonatba. A bíróság úgy is a leszbikus párnak adott igazat, hogy a két nő már nem él együtt.
Vágólapra másolva!

Tizenegy éve jelentkezett egy leszbikus pár hirdetésére az az ausztrál férfi spermadonornak, akinek a nevét most egy bírósági ítélet alapján törölni kell a gyermek anyakönyvi kivonatából - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium. A gyermek 2001-ben született, majd az édesanyja leszbikus partnere kijelentette, hogy szeretné, ha az ő neve is szerepelne a születési anyakönyvi kivonaton. A nő azt mondta, ezzel az egészségügyi és más ügyintézési zűrzavart akarta elkerülni.

A bíró indoklása szerint azért döntött úgy, hogy a férfi nem szerepelhet a kivonaton, mert a spermadonoroknak nincs apasági joguk az ausztrál törvények szerint. A bíróság szerint az édesanya korábbi, leszbikus partnerének akkor is joga van szerepelni a születési anyakönyvi kivonaton, ha a két nő már különvált egymástól. A férfi iránti szimpátiáját úgy fejezte ki a bíró, hogy kifejtette, "szerződéses" joga nincs szerepelni a kivonaton.

A férfi az ítélet után azt mondta, hogy ez "nagyon rossz nap az apáknak". "Törvény szerint ő nem a kislányom. A törvények egyáltalán nem megfelelőek, nem tudják megvédeni az olyanokat, mint én vagyok" - mondta az elkeseredett férfi a bíróság épülete előtt.

A BBC ausztráliai tudósítója szerint ez az első eset, amikor megtiltották, hogy a spermadonor szerepeljen az anyakönyvi kivonatban.