Újabb hurrikán közeledik az Egyesült Államok déli partvidékéhez

Vágólapra másolva!
A Lee a hétvégén éri el Misssissippi és Louisiana államot. New Orleans készültségben van, kiderülhet mennyit bírnak el a Katrina hurrikán után épített gátak.
Vágólapra másolva!

A Lee hurrikán miatt rendkívüli állapotot hirdetett Mississippi és Louisiana állam, és New Orleans is készültségben van. A vihar a louisianai partoknál alakult ki, és várhatóan a hétvégén éri el a Mexikói-öböl partvidékét. Az érintett területeken nemcsak nagy esőzésekre, hanem árvizekre is számítanak. New Orleansban, amelynek nagy része a tengerszint alatt fekszik, a Lee valószínűleg próbára teszi majd a Katrina hurrikán után épített gátak és töltések ellenállását. Mitch Landrieu polgármester felszólította a lakosságot, hogy készüljön a legrosszabbra.

A hurrikán miatt felére csökkent az olajkitermelés a Mexikói-öbölben. A szövetségi energiaügyi hatóság evakuált több fúrótornyot.

A Lee az atlanti hurrikánszezon tizenkettedik vihara, amely nevet is kapott. A meteorológiai és katasztrófavédelmi szakemberek ugyanakkor már figyelemmel kísérik a Katia mozgását is, amelyet pénteken minősítettek hurrikánná. Az egyelőre a karibi térségben tomboló vihar ereje tovább növekszik majd, de még korai megmondani, hogy mikor éri el az Egyesült Államokat.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén néhány nappal ezelőtt pusztított az Irene hurrikán. Az előzetes becslések szerint a vihar okozta károk elérhetik a 12 milliárd dollárt.