Náci haláltáborokban elkövetett bűnök után kutatnak Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Több száz egykori auschwitzi rabot kereshetnek fel a közeljövőben lengyel kutatók. Az egykori bűnösöket kereső Nemzeti Emlékezet Intézet emberei megkezdik a kutatást a német levéltárakban is.
Vágólapra másolva!

Harminc év után újranyitják Lengyelországban az auschwitzi és más náci koncentrációs táborokban a második világháború idején elkövetett bűnök vizsgálatát - közölte csütörtökön Piotr Piatek, a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) krakkói részlegének igazgatója.

A vizsgálat a múlt század 60-as, 70-es éveiben folyt, de a 80-as években lezárták anélkül, hogy egyetlen vádemelés is történt volna, minthogy Lengyelországnak abban az időben nehézségei voltak a külföldön élő tanúk és elkövetők meghallgatásával a vasfüggöny okozta elszigeteltség miatt.

Az IPN ügyészei több száz még élő egykori rabot akarnak kikérdezni. Az intézet munkatársai a tervek szerint már decemberben megkezdik a kutatást a német levéltárakban.

Piatek nem zárta ki, hogy az auschwitzi tábor őrei közül még élnek olyanok, akiket nem vontak büntetőeljárás alá. Tekintve, hogy emberiesség elleni bűnökről van szó, ezek nem évülnek el. Az igazgató szerint az áldozatok számára vonatkozóan is előkerülhetnek új adatok. Az ügyészi jogosítványokkal is rendelkező IPN a náci és kommunista rendszer idején elkövetett bűnöket vizsgálja Lengyelországban.

A közelmúltban Németországban jelentették be, hogy volt náci táborok őreinek dossziéit nyitják meg.