A szavazók megbüntetik a spanyol kormányt az előrejelzések szerint

Vágólapra másolva!
A közvélemény-kutatások hétévi szocialista kormányzás után a jobbközép Néppárt győzelmét vetítik előre a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon Spanyolországban. A jelenlegi kormány bűne, hogy nem tudta hatékonyan kezelni a gazdasági és pénzügyi válság következményeit.
Vágólapra másolva!

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap Spanyolországban. A BBC tudósítása szerint a közvélemény-kutatások egy új, konzervatív kormányzatot vetítenek előre, melynek feladata az lesz, hogy rendbe tegye az ország pénzügyeit. Az előrejelzések egyértelműen a Mariano Rajoy-vezette a ellenzéki konzervatív Néppárt győzelmét mutatják.

Az országot Jose Luis Rodriguez Zapatero szocialista miniszterelnök vezeti 2004 óta, de képtelen volt hatékonyan kezelni a gazdasági és pénzügyi válság következményeit. A parlament mandátuma eredetileg 2012 márciusáig szólt volna, ám a jelenlegi kormány éppen a gazdasági válság miatt döntött a voksolás előrehozásáról.

A spanyol államkötvények kamata a héten vészesen megközelítette a hétszázalékos szintet. Ez azt jelenti, hogy Spanyolország egyre drágábban jut hitelhez, ami elemzők szerint lassan eléri a fenntarthatatlan szintet. Ezáltal fölmerült annak a lehetősége, hogy az ország is rászorulhat az eurós pénzügyi "mentőöv" igénybevételére.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Mariano Rajoy leadja szavazatát

A kampányban Mariano Rajoy azt ígérte, hogy javít az ország gazdasági helyzetén, és csökkenti a munkanélküliséget. Most közel 22 százalékos a munkanélküliségi ráta az országban. Ugyanakkor a korábbi belügyminiszter, Alfredo Perez Rubalcaba, a Szocialista Párt jelölje azzal vádolta Rajoy-t, hogy súlyos megszorításokat tervez az egészségügy és az oktatás területén. A BBC tudósítója szerint ugyanakkor az emberek felkészültek arra, hogy kiadáscsökkentéssel és sokkal szigorúbb megszorításokkal találják majd magukat szemben. Elemzők szerint a győztesnek gyorsan meg kell majd nyugtatni a piacokat arról, hogy Spanyolország elkötelezett adósságainak visszafizetése mellett.

Spanyolországban a válság májusban életre hívta az elszegényedés, a pénztőke és a korrupció miatt "felháborodottak" (indignados) mozgalmát, amely aztán világszerte követőkre talált, és megihlette a "Foglald el a Wall Streetet!" nevű globális megmozdulást. Rajoy szerint azonban ennek a csoportnak nincs elég ereje ahhoz, hogy megakadályozza a tervezett intézkedéseit. Eszerint jövőre 4,4 százalékra faragná le a költségvetési hiányt, miközben ígérete szerint nem nyúl a szociális programokhoz. Tervei között szerepel a munkaerőpiac, a bankok és az energiaszektor reformja is.