Megállapodott Koszovó és Szerbia a vitatott határátkelőkről az EU szerint

Vágólapra másolva!
Közös posztokat fog felállítani Koszovó és Szerbia a két ország közötti, vitatott határvonalon az EU szerint. A határátkelők helyzete befolyásolhatja Szerbia EU-tagjelölti státusának megadását is. A szerb fél közölte, nem született megállapodás Koszovóval, mert "még fel kell tenni az i-re a pontot".
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió bejelentette, hogy megállapodásra jutott Szerbia és Koszovó az észak-koszovói határátkelők közös ellenőrzéséről. A Brüsszelben péntek éjjel kiadott uniós közlemény szerint "a felek megállapodtak a határátkelők közös működtetéséről az Európai Unió által előterjesztett koncepció alapján". Brüsszel szerint ez azt jelenti, hogy a szerbiai és a koszovói fél fokozatosan és a lehető leggyorsabban közös, integrált és egységes posztokat állít fel minden átkelőn.

Borko Stefanovic szerb főtárgyaló az uniós közleményre reagálva úgy fogalmazott, hogy hivatalosan nem született megállapodás. "Noha álláspontjaink erősen közeledtek egymáshoz, még fel kell tenni az i-re a pontot" - mondta Stefanovic. A határátkelők kérdése az egyik legkényesebb téma Belgrád és Pristina között. A felek szerdán kezdtek újabb tárgyalási fordulót Brüsszelben, néhány nappal az után, hogy újabb erőszakos incidensek történtek Koszovó északi részén.

A Koszovó és Szerbia közötti tárgyalások kimenetele dönthet arról, hogy az uniós állam- és kormányfők december 9-i ülésükön jóváhagyják-e az EU-tagjelölti státus megadását Belgrádnak. Szerbia nem ismeri el a tőle 2008-ban elszakadt, albán többségű Koszovó állami önállóságát, így a Szerbiát és Koszovót elválasztó vonalat sem hajlandó államhatárnak tekinteni. A határátkelők Belgrád szemében pusztán "közigazgatási átkelők", és a szerbek elutasítják, hogy a nemzetközi egyenruhások mellett koszovói vámosok és határőrök teljesítsenek szolgálatot ezeknél az átkelőknél. Pristina viszont kitart amellett, hogy valódi határátkelőknek kell tekinteni ezeket a posztokat.