Kínai halászok leckéztették meg a kommunistákat

Wukan, dél-kína, rendőri ostromzár
Vágólapra másolva!
Korrupciógyanús földügyletek miatt tiltakoznak hónapok óta egy húszezres dél-kínai település lakói, akik elkergették a helyi pártvezetést és szembeszálltak a rohamrendőrökkel. A helyi hatóságok blokád alá vették a települést, de helyiek szerint velük csak a mennydörgésisten szállhat szembe.
Vágólapra másolva!

Elvesztette az ellenőrzést egy húszezres település felett a kommunista pártvezetés Kínában. Az ország déli részén fekvő Vukanban hónapok óta forrnak az indulatok a település határában fekvő földek kisajátítása miatt. A települést irányító pártvezetés utolsó tagjai hétfőn menekültek el, miután több ezer ember dacol hetek óta a rend helyreállítására kivezényelt felfegyverzett rendőrökkel.

A húszezres települést mostanra szinte teljesen elzárták a külvilágtól a hatóságok: a rendőrök útakadályt állítottak fel a település határától öt kilométerre, és nem engedik a helyi halászoknak sem, hogy hajóikkal elhagyják a kikötőt. A helyzet egy ostromzárhoz hasonló, a helyieket nem engedik távozni, a településre pedig nem engednek bevinni élelmiszert és ivóvizet - jelentette a Telegraph című brit napilap.

Egy holttestet követelnek

A lap helyszínen tartózkodó munkatársa arról számolt be, hogy a településen szerdán folyamatosan gyászzenét játszottak a hangszórókból, és akárcsak hétfő óta minden nap, ezrek gyülekeztek a hivatal előtt napi tiltakozó akciójukra. Most elsősorban egyik vezetőjük halála miatt tiltakoznak, aki a rendőrség őrizetében hunyt el a hétvégén.

A helyiek kedden öt órán keresztül kántáltak jelszavakat padokon ülve, egyre jobban felhergelve magukat. "Adják vissza a holttestet! Követeljük vissza testvérünket! Adják vissza földjeinket! Vukant megsértették! Meg kell fizetni a vérontásért! Hol az igazság? - kiabálták. A nap végén aztán negyedórás csendes megemlékezést tartottak, amelyen bosszút fogadtak a helyi önkormányzat ellen.

Az éttermek szerdán már zárva voltak, de a piac kinyitott, igaz, csak a pultok felénél voltak árusok. Az ellátást a szomszédos településről oldják meg: motorosok csempészik a szükséges élelmiszereket a földeken át. Az egyik halász, aki a lapnak csak Egyesült Vukanként mutatkozott be, azt mondta, kettőre szorította le napi étkezéseinek számát, de felkészült rá, hogy "halálra éhezzen", ahogy minden helyi lakos.

Meggazdagodott pártfunkcionáriusok

Vukan bajai szeptemberben kezdődtek, amikor a helyiek véglegesen elveszítették türelmüket amiatt, hogy a Hongkongtól alig négyórás autóútra fekvő település hatóságai kisajátították a határban fekvő termőföldeket, amelyeket ingatlan-befektetőknek adtak el.

"Az 1990-es évektől kezdődően szinte az összes földünket elvették, de nem aggódtunk miatta, mert a halászatból éltünk. Most azonban az emelkedő infláció miatt rájöttünk, hogy jó lenne több élelmiszert termelnünk, és hogy mennyire megemelkedett a termőföld értéke" - idézte a brit lap az egyik helyi öreget. A halászatot tönkre tette a környezetszennyezés és a halászhelyeket kimerítő nagy halászhajók tevékenysége is. A Financial Times korábbi beszámolója szerint 300-1000 hektárnyi között van a vitatott földterület nagysága, amelynek értékét egy helyi több mint 250 milliárd forintnak megfelelő összegre becsülte.

Dühíti a helyieket a nyilvánvaló vagyoni egyenlőtlenség is. Körülbelül száz helyi család - elsősorban a kommunista párt helyi funkcionáriusai - emeletes villákban él egykori termőföldeken kialakított telkeken. Szerdára szinte az összes gazdag család is elhagyta a települést, aki maradt, az pedig visszahúzódott magas falakkal és acélkapukkal védett birtokára.

Hasonló tiltakozások gyakran fordulnak elő Kína-szerte, Vukan esete azért különleges, mert egy egész kisvárosnyi ember szállt szembe a helyi hivatalokkal és a rendőrséggel, és még nem volt példa arra, hogy a párt helyi tisztviselőit mindenestül elüldözték volna. Az ilyen tiltakozások fő oka a gazdasági fejlődés lendületének megtörése és a helyi párttisztviselők korrupciója. Az [origo]-nak korábban több Kínával foglalkozó kutató is arról beszélt, hogy ha a pekingi kormány nem kezeli a helyzetet, elmélyülő társadalmi feszültségekre számíthat.

Szeptemberben robbantak az indulatok

Az elégedetlenség szeptember közepén jutott odáig Vukanban, hogy több ezer tiltakozó vonult az utcákra. A hatóságok rohamrendőröket vezényeltek ki ellenük, akik válogatás nélkül mindenkit ütöttek: férfiakat, nőket, gyerekeket. A helyi önkormányzat azzal próbálta lecsillapítani az indulatokat, hogy tárgyalásra hívta és felkérte őket, hogy válasszanak maguk közül 13 közvetítőt.

Ez csak ideiglenesen csillapította a feszültséget, novemberben újra elszabadultak az indulatok, miután a korruptnak tartott tisztviselők által levezényelt vitatott földügyletek korábban beígért kivizsgálásából nem lett semmi. Ekkor négyezren vonultak a közeli nagyváros, Lufeng főtérére a Guardian brit lap beszámolója szerint, de egy óra után szétszéledtek. December elején az egyre elégedetlenebb tiltakozók túszul ejtették a települést 30 éve vezető párttitkárt és vele tucatnyi vezető tisztviselőt, igaz később elengedték őket. Az érintettek utóbb el is hagyták Vukant.

Forrás: AFP

A túszejtés után bekeményítettek a hatóságok: múlt pénteken rendszám nélküli kisbuszok jelentek meg a településen, és a bennük ülő civil ruhás rendőrök elhurcoltak ötöt a tizenhárom közvetítő közül. Vasárnap hajnalban pedig ezer felfegyverzett rendőr jelent meg a település határában.

Ostromzár

A helyiek azonban résen voltak: az utakat kidöntött fákkal torlaszolták el, riasztottak mindenkit, és hamarosan minden helyi egy emberként nézett farkasszemet a rendőrökkel. Vasárnap két órán át tartó vízágyús és könnygázos ostrom után a rendőrök visszavonultak és gyakorlatilag ostromzár alá vonták Vukant. A helyieknek nincs más élelemforrásuk, csak amit felhalmoztak háztartásaikban, illetve, amit a szomszédos falvakból csempésznek át a földeken.

A feszült helyzetet tovább fokozta, amikor a hétvégén kiderült, hogy az elhurcoltak egyike elhunyt az őrizetben. A hivatalos tájékoztatás szerint szívroham végzett Hszüe Csin-póval, de ezt senki nem hiszi el. Lánya szerint, aki azonosította apját, a férfi arca és mellkasa tele volt vágásokkal és horzsolásokkal, orrlyukai alvadt vérrel, úgy tűnt, mintha ujjait hátrafeszítve eltörték volna, térdei pedig feketék voltak. A hatóságok nem is engedték, hogy a hozzátartozók hazavigyék a holttestet.

Halála olaj volt a tűzre. "Nem alszunk. Százan állnak őrségben. Nem tudjuk mi lesz a kormány következő lépése, de tudjuk, hogy már soha nem bízhatunk bennük. Azt hiszem, megpróbálják elhúzni a dolgot, hogy kifárasszanak minket" - idézte a Telegraph az egyik fiatal tiltakozót.

Elhallgatják

A Vukanban történtekről nem számol be a kínai sajtó, Vukanban ugyanakkor a televízió adását pár percenként kék képernyő szakítja meg, amely alatt egy bemondó arról beszél, hogy az "események" egy lázadó kisebbséghez köthetők, és mostanra rendezték a helyzetet. A helyiek szerint hazugság az egész.

A helyiek közben összefogtak, és a maguk kezébe vették a település irányítását, és éjszakai őrséget is szerveztek, hogy fenntartsák a rendet. A lap szerint tíz napra elegendő élelmiszerük van, és elegendő gyógyszerrel is rendelkeznek a betegek számára.

Forrás: AFP

"Van egy régi mondásunk: a mennyekben lakik a mennydörgésisten, itt a földön pedig a lufengiek és vukaniak" - utalt a lap tudósítójának a helyiek legendásan erőszakos jellemére.

Pekingre számítanak

Az ideiglenes helyi vezetés szerint tárgyalások is folynak már a kormányzattal. Szerda reggel az őrizetbe vettek egyik rokonát küldték azzal az üzenettel, hogy ha a tiltakozók felszámolják barikádjaikat, leszedik szlogenjeiket, és visszatérnek a normális élethez, akkor senki mást nem fognak letartóztatni, elengedik azokat, akiket eddig őrizetbe vettek, és kiadják hozzátartozóinak az elhunyt Hszue Csin-po holttestét.

Jang Szi-mao, egy helyi küldött szerint visszautasították az ajánlatot. "Azt szeretnénk, ha elismernék a felelősséget a szeptemberi vérengzésért, és hogy követeléseink jogosak, illetve hogy a helyiek megbízottjai jogszerű tárgyalófelek. Ezen kívül szeretnénk, ha visszaadnák az összes földet, amit egyenlően elosztanának a lakosok között."

Jang szerint a település addig nem tágít, amíg vissza nem kapják a földeket. Azt is mondta, hogy miközben a kormányzat nyilvánosan fenyegeti őket, a szomszédos város polgármestere békülékeny hangnemű telefonhívásokkal bombázza. Pekingből is várnak egy vizsgálóbizottságot, amely az ügy hátterét hivatott feltárni. "Azt hiszem, a következő napokban több helyi önkormányzati hivatalnokot vesznek majd őrizetbe korrupció miatt. A kormány enged álláspontjából" - mondta a vukaniak szószólója.