Autókkal tüntettek Moszkvában a tiszta választásokért

Vágólapra másolva!
Karneváli hangulatban zajlott az a Moszkvában rendezett autós felvonulás, amelyet a választások tisztaságát követelve tartottak vasárnap az orosz fővárosban. A Moszkva egyik legfontosabb közlekedési útvonalán haladó gépkocsikat a tisztaságot jelképező fehér szalag díszítette, de sokan kormányellenes transzparenseket illetve "ellopták a szavazatomat" feliratú matricákat ragasztottak járműveikre. A szervezők szerint több ezren, a rendőrség szerint csak háromszázan voltak.
Vágólapra másolva!

"Fehér gyűrű" elnevezéssel hirdetetett autós demonstrációt vasárnapra Moszkvába az Választók Ligája elnevezésű civil szervezet. A neves orosz közéleti személyiségekből álló, január elején alakult csoport az oroszországi választások tisztaságáért meghirdetett jövő szombati ellenzéki tüntetés melletti szimpátiáját akarta kifejezni az akcióval.

A felhívásra összegyűlt több ezer autós az orosz főváros egyik legfontosabb közlekedési útvonalán, a Szadovoje kolcónak nevezett belső körgyűrű egy sávjában haladt. Mindegyik járművön fehér szalag vagy zászló volt, de az akció résztvevői fehér színű léggömbökkel is díszítették autóikat, és tisztességes választást követelő, vagy "ellopták a szavazatomat" feliratú matricákat ragasztottak járműveikre.

A fehér szín a békés tiltakozás jelképe Moszkvában a 2011. december 4-i parlamenti választások óta. Az első, december 10-én tartott több tízezres tüntetésen fehér virágokkal és szalagokkal a kabátjukon tiltakoztak az emberek a választási csalások ellen.

A neves közéleti személyiségek által január 18-án alapított Választók Ligája társadalmi szervezet is ezt a színt választotta jelképének. A szervezet egyik képviselője, Ilja Varlamov a Krími rakparton a Központi Művészek Házánál meghirdette a "legötletesebb autós dekoráció" versenyt.

A vasárnapi akció így nem csak békésen, de karneváli hangulatban is zajlott. A résztvevők között több különleges, régi autó is volt, mint egy, a múlt század hetvenes években készült púpos ZAZ-965-ös Zaporozsec, vagy a két kék vödörrel a tetején felvonuló dzsip is, amelyet tanknak "öltözettek", lövegtoronnyal a tetején. Az egyik külföldi márkájú autó tetejére fehér esernyőt rögzítettek, egy másikra fehér plüss lovat. A szervezők egy Land Rovert fehér papírlapokkal fedtek be, amelyekre bárki üzenetet írhatott az ország vezetőinek.

Az autós felvonulást szervező "Kék vödröcskék" elnevezésű társaság koordinátora Pjotr Skumatov cáfolta a rendőrség állítását, amely szerint csupán 300 autó vett volna részt a felvonuláson. Ők több mint háromezer autót számoltak össze, az interneten legalább ötezren jelezték előre részvételi szándékukat, hogy kifejezzék támogatásukat a "tisztességes választásokért" küzdő társadalmi mozgalomnak.

Az autós tiltakozó felvonulás incidensek nélkül zajlott. A Taganka alagútnál volt egy kisebb koccanás és néhány résztvevőt megbírságolt a rendőrség dudálásért, vagy mert nem volt olvasható az autójuk rendszáma a dekoráció miatt.

Moszkvában a parlamenti ellenzéki pártok és mozgalmak újabb, nagyszabású tüntetése február 4-én lesz, de a hatalompárti mozgalmak is terveznek ellentüntetést erre a napra. Az elnökválasztást március 4-én tartják Oroszországban.

Moszkvában a december 4-i parlamenti választások óta mindennaposak a megmozdulások. A voksolás estéjén és azóta számos alkalommal a választások megismétlését és Vlagyimir Putyin miniszterelnök távozását követelte több tízezer tüntető Moszkvában, ugyanis úgy vélik, hogy a Putyin pártjának győzelmével véget ért voksoláson tömeges csalások történtek.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő korábban nem zárta ki, hogy "hiányosságok illetve szabálysértések történtek", és felszólította az illetékes szerveket az ügy kivizsgálására. Vlagyimir Putyin kormányfő a demonstrációkra decemberben úgy reagált, hogy az Egyesült Államok áll a választások eredményei elleni tüntetések mögött.