Tízezrek maradtak áram nélkül Szlovákiában az ítéletidő miatt

Vágólapra másolva!
Sűrű havazás és szélvihar rongálta meg az elektromos vezetékeket Szlovákia keleti és középső részén. Harmincezer ember maradt áram nélkül, a szolgáltatás visszaállítása pedig akadozik, mivel január hatodika munkaszüneti nap Szlovákiában.
Vágólapra másolva!

Harmincezer háztartás volt pénteken délben áram nélkül Kelet- és Közép-Szlovákiában, miután a csütörtöki sűrű havazás és a szélvihar megrongálta a vezetékhálózatot és az elosztóállomásokat - közölte a szlovák energetikai társaság.

Különösen Besztercebánya (Banská Bystrica) környékén vannak gondok. Csütörtök estig több mint 200 villanyelosztó állomás vált üzemképtelenné, péntek délig ezeknek csak egy részét sikerült megjavítani. Szlovákiában január 6., vízkereszt napja ünnep és munkaszüneti nap, ezért lassabban a javítás.

Az északi régiókban lehullott nagy mennyiségű vizes hó súlya alatt több helyen elszakadtak a villanyvezetékek.

A kamionforgalom előtt továbbra is zárva van néhány átkelő, így a Donovaly, illetve a Sturec. A Körmöcbánya melletti hegyi úton délelőtt felborult egy fával megrakott teherkocsi, kamionok tucatjai várakoztak három órát, mire sikerült az utat szabaddá tenni.

A havazás a nap folyamán mindenütt elállt, a hó kásás, de ha az esti órákban megfagy, súlyos gondokat okozhat a közlekedésben. A rendőrség fokozott óvatosságra intette a sofőröket.

A vihar és a több helyen folytatódó havazás komoly gondokat okoz Csehországban is, különösen a hegyvidékeken. Liberec, Ústí nad Laben és Karlovy Vary környékén több közút le van zárva. A sínekre dőlt fák miatt problémák vannak a regionális vasúti közlekedésben is. Az Óriáshegységben (Krkonose) és a Jeseníky hegységben harmadfokú lavinaveszélyt hirdettek ki. Országszerte a szokásosnál jóval nagyobb számú baleset történt.