Élelmet és műholdas telefonokat dobtak le a Costa Allegrára

Vágólapra másolva!
Legkésőbb csütörtökre vontatják el Mahéra az Indiai-óceánon kigyulladt olasz luxushajót. A Costa Allegrán nem működik a légkondíciónáló és a konyha sem, a kalózok miatt a hajón tartózkodik kilenc olasz katona is.
Vágólapra másolva!

Legkésőbb csütörtökön ér a mozgásképtelenné vált és emiatt vontatott Costa Allegra óceánjáró luxushajó a Seychelle-szigetekhez tartozó Mahéra - közölték kedden több hivatalos forrásból. A Costa Crociere olasz társaság tulajdonában lévő hajónak egy gépháztűz hétfőn tönkretette a motorját a Seychelle-szigetek egyik legdélibb tagjának, az Alphonse-szigetnek a közelében. Korábban úgy tűnt, hogy a hajót egy közeli szigetre vontatják, ahonnan az utasokat repülővel szállítják majd a Seychelle-szigetek fővárosába.

Giorgio Moretti, a Costa Crociere egyik igazgatója szerint sem a tűz miatt, sem más okból azóta nem sérült meg senki. Az óceánjárónak vannak tartalék áramforrásai, de ezekkel csak a világítást működtetik, a légkondicionáló berendezést és a konyhát nem. Viszont kedd reggel egy helikopter élelmiszert, műholdas telefonokat és rádió adó-vevő készülékeket vitt a fedélzetre. Utóbbiakat azért, mert a kapitány műholdas telefonját kivéve a hajón nem működnek a távközlési eszközök sem. "Kalózveszély nincs, de ebben nem lehetünk teljesen biztosak" - jelentette ki telefonos sajtóértekezletén Moretti. Hozzátette, hogy a kalózok miatt a fedélzeten tartózkodik kilenc olasz katona. Az a veszély nem fenyeget, hogy zátonyra futna a hajó, mert a szigetektől távol halad - mondta.

Forrás: MTI/Indiai haditengerészet
A hányódó Costa Allegra az Indiai-óceánon

A Costa Allegrát egy segítségül kért francia halászhajó vontatja kedd reggel óta, de a biztonság kedvért követi őket egy másik francia halászhajó is. Kedd éjszakáig további hajók fogják megközelíteni az óceánjárót, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak. A hajóhoz indult hétfőn Genfből egy 14 tagú szakértői csoport, hogy megpróbálja megjavítani a motort. A Seychelle-szigetek vezetése pedig egy repülőgépet küldött a térségbe, hogy ott járőrözzön.

A Costa Allegra fedélzetén 1049 ember tartózkodik, a 413 fős személyzet mellett 636 utas 25 országból, de zömmel olaszok, franciák, osztrákok. A hajó Madagaszkárról indult, és seychelle-i megállóval tartott Ománba, majd Egyiptomba. A Costa Crociere egy másik tengerjáró hajója, a Costa Concordia január 13-án zátonyra futott, és felborult az olasz partoknál, Giglio szigetének közelében, 32 ember halálát okozva. Mindent a Costa Concordia tragédiájáról egy helyen, itt talál.