Mégsem büntethető Franciaországban a népirtás tagadása

Vágólapra másolva!
A francia alkotmánytanács szerint alkotmányellenes a népirtás tagadását büntetni rendelő törvény, amelyet korábban a parlament mindkét háza megszavazott.
Vágólapra másolva!

Alkotmányellenes az a törvény, amely büntetendővé teszi a Franciaországban elismert népirtások, köztük az örmények elleni genocídium tagadását - döntött kedden a francia alkotmánytanács.

A testület szerint a szóban forgó törvény vét a véleményszabadság követelménye ellen. A döntés értelmében a Törökország által élesen bírált jogszabály nem léphet hatályba.

A törvényt korábban megszavazta a francia parlament mindkét háza. A Franciaországban népirtásnak minősülő események közé tartozik a holokauszt mellett az Oszmán Birodalomban 1915 és 1917 között az örmények tömeges legyilkolása is, amelynek örmény adatok szerint másfél millió áldozata volt.

A törvény értelmében Franciaországban büntethetővé vált volna a mai Törökország területén 1915-öben történt örmény népirtás tagadása. A törvény megsértőit egy év börtönnel és 45 ezer eurós bírsággal is sújthatták volna.

A franciák már 2001-ben elismerték az örmény népirtás tényét, de tagadását eddig nem büntették. A most elfogadott jogszabály is átment már egyszer, még 2006-ban a francia parlament alsóházán, de akkor a szenátus és Jacques Chirac elnök végül nem támogatta, így nem lett belőle törvény.