"Így túléljük" - videó a Costa Concordia utolsó órájáról

Gregorio De Falco, a partiőrség parancsnoka beszólt Francesco Schettino olasz hajóskapitánynak, luxushajó baleset, vada a bordo cazzo, costa concordia
Vágólapra másolva!
A januárban megfeneklett tizennégy emeletes luxushajó kapitánya azt hitte, hogy csak a hajótest két szektora telt meg vízzel. "Így túléljük" - mondta Francesco Schettino kapitány, aki ezzel magyarázta, hogy miért próbálja minél közelebb vinni a parthoz a hajót. A nyilvánosságra került videó alapján a kapitány egy órával az után adta ki az evakuálási parancsot, hogy megtudta, baj van.
Vágólapra másolva!

Egy hónappal a január 13-án Giglio szigeténél zátonyra futott Costa Concordia tragédiája után az olasz és külföldi televíziócsatornák több video- és mobilfelvételt is nyilvánosságra hoztak az üdülőhajó utolsó óráiról. A Canale5 olasz kereskedelmi televízió a parancsnoki fedélzet videokamerájának január 13-án este rögzített filmkockáihoz jutott hozzá.

A livornói kikötőparancsnokság adatai szerint a luxushajó este háromnegyed tízkor ütközött a parti szikláknak. A 22.14-kor készült felvételen egy Francesco Schettino kapitány, a helyettese és a hajó tisztjei közötti beszélgetés hallható. Az ütközés okozta áramszünet sötétségében helyzetjelentések és parancsok követik egymást.

Az egyik tiszt azt jelentette Schettinónak, hogy az utasok elkezdtek maguktól felszállni a mentőcsónakokra. Jól van - reagált erre tájszólásban Schettino, aki a tízperces felvétel szerint folyamatosan telefonált, valószínűleg a Costa Crociere hajótársasággal.

A kapitány arról beszélt, hogy a hajó oldalán nyílás keletkezett. Tévesen azt gondolta, hogy csak a hajótest két szektora telt meg vízzel, "így túléljük" - fogalmazott azt magyarázva, hogy megpróbálja minél közelebb vinni a parthoz a Costa Concordiát, "legfeljebb megfeneklik". Schettino az evakuálási parancsot 22 óra 42 perckor adta ki.

A szintén olasz Sky csatorna a brit Channel 4 összeállítását sugározta a hajón dolgozó brit táncosok mobilfelvételei alapján.

A hajószerencsétlenség továbbra is egyetlen felelősének tartott Schettino Nápoly közeli otthonában van házi őrizetben.

A hajó fekete dobozainak tartalmát várhatóan március 3-án hozzák nyilvánosságra.