Jönnek majd a magyarok is kuncsorogni! - Miért nyeri meg Putyin az elnökválasztást?

Oroszország, választások, elnökválasztás, Moszkva, turisták sétálnak a Vörös téren
Vágólapra másolva!
Remegő kezű szavazatszámlálók, a tévé szavát készpénznek vevő bábuskák és a politikát félvállról vevő fiatalok egyengetik Vlagyimir Putyin útját a vasárnapi választási győzelem felé. Az [origo] Moszkvában arra kereste a választ, miért nincs esélyes ellenfele Putyinnak. De az oroszok az új elnök helyett inkább a tavaszt várják, és az orosz segítségért kuncsorgó magyarokat látják a szemük előtt.
Vágólapra másolva!

Hogyan képzelne el egy 11 milliós fővárost egy nappal az elnökválasztás előtt, amelyen az ország következő hat évéről döntenek az emberek? Izgatott emberek, mindent beborító óriásplakátok, falragaszok, a kampánycsend előtti utolsó órában röplapokkal teletömött postaládák? Azokban az országokban, ahol a politikai hatalomért valódi verseny folyik, bizonyára ilyesmivel találkoznánk. Moszkvában azonban, ahol vasárnap döntenek Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök államfővé választásáról, máshogy működnek a dolgok, ezért a választási feszültség átérzéséhez nem elég csupán megállni az utcán.

Verőfényes szombat délután van a Vörös téren, Lenin mauzóleuma előtt jól öltözött oroszok fotózkodnak. A tér közepén giccses, piros virágmintás korlátok között hatalmas műjégpályát állítottak fel, ahol a fiatalok szinte fesztiválhangulatban róják a köröket a hangszóróból üvöltő amerikai karácsonyi popslágerekre. Arról, hogy a városban valami készül, elsőre csak a járókelők közt kamerákkal botladozó riporterek hadából lehet következtetni.

Bár öt jelölt mérkőzik vasárnap az elnöki címért, néhány külvárosi óriásplakátot kivéve semmi nem utal a választási küzdelemre. Putyinnak és egyik kihívójának, Mihail Prohorovnak van ugyan egy-két plakátja, a többieknek viszont mintha vagy pénze, vagy kedve nem lett volna közszemlére tenni az arcukat. A leghatásosabb kampányfogás egész Moszkvában egy általános, választási részvételre a buzdító szlogen, amelyet a városi metrójegyek hátára nyomtak - ez legalább mindenkinek a kezébe kerül. A választásnál pedig láthatóan jobban izgatja az oroszokat a jó idő: a metrólejáró falán politikai plakátok helyett virágos képek hirdetik, hogy "mindjárt jön a tavasz". Ezt az ígéretet legalább könnyebb valóra váltani, mint bármit, amit az elnökjelöltek a kampány során mondtak.

Putyin rajongói

A tavasz ígéretével a szívükben és a Jingle Bell Rock dallamával a fülükben a Vörös téren korcsolyázó, elégedettnek tűnő fiataloknak természetesen csak jó szavuk van az elnökválasztás esélyesére, Vlagyimir Putyinra. "Internetes fórumokon azt olvasom, hogy sokan nem akarnak elmenni szavazni holnap, pedig szerintem igenis fontos" - mondja a fiatal Julija, miközben barátaira vár a jégpálya szélén. Szerinte Putyinnak köszönhető, hogy Oroszországban van munka, lehet külföldre utazni, a fizetése is jó... a korcsolyázásról nem is beszélve. "Putyin jó elnök, jó ember... és ami a legfontosabb, jó sportoló is!" - mondja. "Holnap elmegyek, és rá fogok szavazni".

"Da, da, Putyin harósij prezigyent", ismételgeti Fegyejev őrmester, az orosz hadsereg egyenruhás tisztje is, miközben feleségével összekarolva gyönyörködik a korcsolyázó fiatalokban. "A választások tiszták lesznek, és szabályosak, Putyin pedig kiváló vezető" - darálja olyan huncut mosollyal, hogy az ember nem tudja, ironizál, parancsra hazudik, vagy ennyire hisz az elnökjelöltben. Ám ahogy belemelegedik az érvelésbe, kiderül: valóban Putyin feltétlen híve.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Tudósítók a Vörös téren

Putyin erős kézzel, jó irányba viszi az országot, összehozza Ukrajnával, Fehéroroszországgal, és építi az Eurázsiai Uniót - sorolja. A katona szerint Putyin olyan erős országot farag, hogy hamarosan már az Európai Unió is Moszkvába jön segítségért, ha megszorul. "Ti magyarok is hozzánk jöttök majd kuncsorogni, meglátod!" - mondja nevetve, miközben markát koldusként előrenyújtva rázogatja. "Jonapotkivanok" - teszi aztán hozzá: mint kiderül, a nyolcvanas években Debrecenben szolgált szovjet tisztként. "Azóta az egyenruhám megváltozott, azért változnak az idők" - mondja még, mielőtt továbbsétál a Moszkva folyó irányába.

"A nagymamám sem hitte el"

A Kreml falaitól északra, a Manyezsnaja téren szombat reggel a munkások már építették a színpadot, ahol vasárnap éjjel, a választás után hatalmas ünneplésre készülnek a várható győztes, Vlagyimir Putyin hívei. Az önbizalom nem eltúlzott, hiszen a közvélemény-kutatások szerint Putyin a szavazatok több mint felére esélyes, valódi vetélytársa nincs. A városközponttól kicsit távolabb, egy tágas irodában mégis hatalmas tömeg nyüzsög, hogy keresztbe tegyen a készülő mulatozásnak. Bár látszólag hétvégi sziesztahangulatban szunnyad a város, a harcot nem mindenki adta fel.

A teremben sorba állított asztaloknál különböző civil szervezetek munkatársai toborozzák a választási ellenőröket. Putyin ellenzéke szerint egyértelmű, hogy csalások lesznek a vasárnapi választáson, mert tisztességesen nem szerezhetne 50 százalékos többséget, amely nélkül második választási fordulót kellene tartani. A hatalmas jövés-menésben egymásnak adják a székeket az önkéntesek, akik némi kiokosítás és adminisztráció után megkapják, melyik körzetben kell Putyin híveinek körmére nézniük.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Épül Putyin nagygyűlésének színpada

"Engem sosem érdekelt igazán a politika, alig követtem" - mondja egy fiatal újságíró-hallgató, Nasztya, aki most 19 évesen mégis választási ellenőrnek jelentkezett, és rutinos hivatalnokok, rafinált választási tisztviselők vélt csalásait próbálja majd leleplezni. Hogy miért? Életében először decemberben szavazott az orosz parlamenti választásokon, és az akkori állítólagos csalásokról megjelent hírek megdöbbentették. Egy barátját, Szását a választások utáni tüntetésekről bevitték a rendőrök, és két napig börtönben ült, "és amikor kiengedték, rájöttünk, hogy nagy baj van. Mert még a nagymamám sem hitte el, hogy akiket letartóztattak, azok valódi problémák, valódi választási csalások miatt mentek utcára. A tévében azt hallotta, hogy Amerika pénzel mindenféle zavarkeltőket, és elhitte, hogy ennyi az egész."

Nasztya azért jelentkezett választási ellenőrnek, mert a tüntetéseket hatástalannak érezte, de tenni akart valamit. Nem hiszi, hogy 19 évesen minden csalást meg tudna akadályozni, annál kevésbé, mert az ő kerületében 30 szavazókörből csak ötben lesznek független ellenőrök. De azért elszánt: több előadáson és gyakorlaton is felkészítették arra, hogy milyen jogai vannak, és ha kell, akár puszta kézzel is a csalók útjába vetné magát. "Jogom van bárkit megállítani, ha látom, hogy például egyszerre több szavazólapot dob az urnába, lefotózom az arcát, és azonnal kihívom a rendőrséget" - mondja elszántan.

A helyzet azonban mégis megijeszti. A felkészítő gyakorlaton többször elpróbálták a csalások leleplezését, és neki kellett eljátszania a csalót. "Nagyon könnyű volt" - mondja. És hogy valami történni fog, abban egészen biztos: korábban Nasztya szavazókörében a középiskolai kémiatanára volt a választási bizottság elnök, de idén mást tettek a helyére. "Megkérdeztük, mi történt, azt mondta, hogy kidobták, mert nem volt hajlandó asszisztálni a csalásokhoz." Aztán a héten Nasztya és társa felkereste a bizottságot, amelynél ellenőrizni fognak. "Remegő kézzel kaptak a telefon után, és hebegve hívtak valakit, hogy választási ellenőrök akarják figyelni őket, most mit csináljanak."

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Korcsolyapálya a Vörös téren

A legkisebb rossz

Bár Nasztya biztosan nem szavazna Putyinra, nem azért akar a körmére nézni, mert rossz elnöknek tartja. A lehetőségek közül még ő a legjobb, de a választásokon elvekről van szó: haragszik rá és Dmitrij Medvegyev jelenlegi elnökre, amiért egymás közt döntötték el, hogy ki legyen a következő vezető, és nem bízták az emberekre. A választási csalást pedig egyszerűen helytelennek tartja, mert megöli a demokráciát.

"Az orosz társadalom mélyen megosztott, az emberek egy része Putyin ellen van, a másik fele pedig nem tud eleget a visszásságokról, és ezért támogatja" - állítja Nasztya. Ezt sokan mások is megerősítették az [origo]-nak: Moszkva utcáin Putyin támogatói vagy csupán azzal érveltek, hogy "jó ember", vagy azt mondták, hogy még mindig ő a legkisebb rossz. Volt, aki egy hatalommániás királyhoz, Brezsnyevhez, vagy egyenesen a mauzóleumban fekvő Leninhez hasonlította, de mindenki rendre hozzátette: nincs jobb választás. "Nem szeretem, de ő legalább képes elkormányozni ezt az országot, a többieknek semmi súlya nincs" - mondja a Moszkva folyó hídján sétáló Olga is.

Ha viszont az emberek csak azért szavaznak valakire, mert jobb nincs, az hosszú távon akár robbanáshoz is vezethet - teszi hozzá a jogászhallgató Alekszej, aki véres forradalmat vizionál a közeljövőre. "Putyin olyan lesz, mint Kadhafi, az emberek felkelnek ellene, de a hatóságok leverik majd" - jósolta a borúlátó fiú. Akárcsak 2010-ben Fehéroroszországban, Alekszej szerint Moszkvában is összecsapások lesznek, és mivel itt szerinte csak egy szűk kisebbség fog kiállni a szabadság mellett, a konformista többség hallgatása mellett lesújt majd a hatalom vasökle.