Összeborulás oldotta meg az izraeli kormányválságot

Vágólapra másolva!
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök koalíciós megállapodást kötött az ellenzéki Kadima párttal, így mégsem lesz előrehozott parlamenti választás szeptemberben Izraelben.
Vágólapra másolva!

Meglepetésnek számító egyezséget kötött az izraeli miniszterelnök az ellenzéki Kadima párttal, amelyet megerősített az éppen Kanadában tartózkodó Simon Peresz államfő is. Mint írta, Benjamin Netanjahu miniszterelnök telefonon tájékoztatta őt a megállapodásról.

Pedig az izraeli parlament hétfőn este még a feloszlatásáról szóló törvénytervezetről vitázott - írja a brit BBC. A kormány ugyanis azt javasolta, hogy szeptember 4-én tartsanak előrehozott parlamenti választást. Netanjahu és Saul Mofaz, a Kadima vezetője ez után tartott tikos tárgyalást. A BBC azt írja izraeli sajtójelentésekre hivatkozva, hogy a Kadima azzal a feltétellel lépett be a kormányba, hogy módosítják azt a törvényt, amely lehetővé veszi az ortodox vallásos zsidóknak a kötelező katonai szolgálat elhalasztását.

Az izraeli sajtó szerint a Netanjahu és Mofaz által aláírt, egy nemzeti egységkormány megalakításáról szóló megállapodás részletein még dolgoznak. Annyi bizonyos, hogy Mofaz miniszterelnök-helyettes és tárca nélküli miniszter lesz.

Netanjahu kormánya évek óta a legstabilabb kabinet. Ám több belpolitikai témában éles nézeteltérések osztják meg a politikai elitet, például az ultraortodox zsidók katonai szolgálatának kérdése vagy éppen a ciszjordániai zsidó telepeken engedély nélkül felhúzott létesítmények lebontása.

A jelenlegi parlament mandátuma elvileg 2013 októberéig tart, így jövő év novemberében lenne esedékes a választás. A legfrissebb felmérések szerint a Netanjahu vezette Likud-tömb most a 120 parlamenti mandátumnak legalább egynegyedét elnyerné, és ezzel a legnagyobb frakcióval rendelkezne, így kényelmes pozícióból hozhatna létre többségi koalíciót. Az eredmények lehetővé tennék azt is Netanjahunak, hogy a jelenleginél mérsékeltebb kormányt alakítson a centrista pártokkal, amelyek nyitottabbak arra, hogy engedményeket tegyenek a palesztinoknak.

A Kadimát (a név jelentése Előre) 2005 novemberében alapította meg Ariel Saron akkori miniszterelnök, miután sokadmagával kivált a jobboldali Likudból, mert annak egy része ellenezte a Saron által összehangolt izraeli kivonulást a Gázai övezetből.