Vágólapra másolva!
A balközép pártok és új politikai formációk megerősödését hozták az utóbbi két napban tartott olasz helyhatósági választások. Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök pártjának egyik képviselője szerint ők azzal követték el a hibát, hogy nem a jelöltek tapasztalatára, hanem a külsejükre koncentráltak.
Vágólapra másolva!

Vasárnap és hétfőn tartottak helyhatósági választásokat több mint 900 olasz városban, és a kedden közzétett előzetes eredmények a balközép pártok és új politikai formációk megerősödését mutatják. A Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök által alapított jobbközép Szabadság Népe veszített pozícióiból, és alig több mint 11 százalékos eredményt ért el.

Olaszországot jelenleg technokrata kormány irányítja Mario Monti miniszterelnök vezetésével. Monti az után került a posztra, hogy Berlusconi tavaly lemondott a súlyosbodó euróválságra hivatkozva. A jelenlegi kormány megszorító intézkedésekkel igyekszik rendbe tenni az ország pénzügyeit, a mostani választás eredményei ugyanakkor a BBC szerint azt mutatják, hogy a választók elégedetlenek ezzel.

Szintén a baloldal előretörését hozta a vasárnapi francia elnökválasztás is. A Nicolas Sarkozy eddigi elnököt legyőző szocialista Francois Hollande jelölt azzal az üzenettel kampányolt, hogy véget kell vetni az európai szintű megszorító politikának (részletek ennek hátteréről ebben a cikkben).

Olaszországban a Szabadság Népének egyik képviselője, Ignazio La Russa ugyanakkor nem a kormányzati intézkedésekkel, hanem a szerinte szerencsétlen jelöltállítással magyarázta az eredményt. A politikus azt mondta, arra törekedtek, hogy jól kinéző jelölteket találjanak, és azt nem vették figyelembe, hogy az adott embernek milyen tapasztalatai vannak.