Egy sör még beleférne a szlovák biciklistáknak

Vágólapra másolva!
Lazítana a kerékpárosokra vonatkozó alkoholtilalmon a Most-Híd szlovák-magyar párt, hogy Szlovákiában még némi alkoholfogyasztás után is szabad legyen biciklizni. A kezdeményezők szerint egy pohár sör hozzátartozik egy családi biciklitúrához.
Vágólapra másolva!

Törvénymódosító javaslatot készít a szlovákiai Most-Híd párt a kerékpárosokra vonatkozó alkoholtilalom fellazítására. A szlovák-magyar párt szerint ugyanis a jelenleg Szlovákiában érvényes zéró-tolerancia túl szigorú, és a törvénnyel a hatóságok gyakran vissza is élnek.

Solymos László, a párt frakciójának elnöke még a nyári szabadságolási szezon előtt szeretné elérni, hogy a kerékpárosok fogyaszthassanak némi alkoholt kerékpározás közben is. "Ha elmegyek egy kerékpártúrára a családdal, akkor szerintem ahhoz hozzátartozik, hogy esetleg megiszom egy pohár sört, nem hiszem, hogy ezt büntetni kellene" - mondta.

A politikus szerint az európai országok nagy részében megengedőbbek a kerékpárosokkal, de a 11 zéró toleranciát alkalmazó ország hatóságai is "nagyon érzékenyen bánnak ezzel a dologgal." A toleránsabb országokban 0,2-0,9 ezrelékes véralkoholszintet engednek meg. Szlovákiában viszont egy korty alkohol után is bűncselekménynek minősül a vezetés és a biciklizés.

A Most-Híd szakértőket akar felkérni, hogy megállapítsák, mennyi alkoholfogyasztás lenne még elfogadható a biztonságos kerékpározás szempontjából. A párt szerint a szakvélemény két héten belül elkészülhet, így a törvény még a nyári szünet előtt megszülethet.