Az ukránok mindenütt betiltják a dohányzást

Vágólapra másolva!
A közterületeken való dohányzás teljes körű betiltásáról fogadott el törvénymódosítást csütörtökön az ukrán parlament, amellyel tovább szigorította a korábbi jogszabályokat.
Vágólapra másolva!

A második olvasatban elfogadott törvénymódosítás értelmében tilos lesz a dohányzás az éttermekben, művelődési intézményekben, zárt sportlétesítményekben, felvonókban, telefonfülkékben, egészségügyi és oktatási intézményekben, játszótereken, sportpályákon, stadionokban, lakóházak lépcsőházaiban, aluljárókban, tömegközlekedési járműveken, közte a nemzetközi járatokon és a megállóhelyeken.

Ugyancsak tilos lesz a dohányzás - leszámítva az erre kijelölt helyeket - a vállalati, intézményi helyiségekben, szállodákban, diák- és munkásszállókon, pályaudvarokon és repülőtereken.

A dohányzási tilalom megszegőire ezertől 10 ezer hrivnyáig (30 ezer, illetve 300 ezer forint) terjedő bírság szabható majd ki.

Az új ukrán jogszabály előírja, hogy az érintett intézmények tulajdonosai vagy bérlői kötelesek szellőztető berendezésekkel ellátott speciális helyiségeket biztosítani a dohányzók számára, de ezek alapterülete nem haladhatja meg a létesítmény összterületének 10 százalékát.

A törvény a közzétételének napjától számított hat hónapon belül lép hatályba, kivéve egyes rendelkezéseit, amelyek a publikálást követő naptól érvényesek.